Miris Džeimsa Bonda filmu mākslinieks inscenētājs Kens Adams

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

95 gadu vecumā miris filmu mākslinieks inscenētājs Kens Adams, kurš strādājis pie septiņām Džeimsa Bonda filmām, kā arī režisora Stenlija Kubrika filmas «Doktors Streindžlavs».

Viņa pazīstamākie inscenējumi ir trīsstūra kara komandcentrs Pentagonā filmā «Doktors Streindžlavs» un ļaundara štābs 1962.gada Bonda filmā «Doktors Nē».

Par Adama nāvi pavēstīja viņa biogrāfs Kristofers Freilings. «Kā cilvēks viņš bija ievērojams. Rodžers Mūrs reiz teica ,ka viņa dzīve bija daudz interesantāka nekā lielākā daļa filmu, kuras viņš inscenēja,» stāstīja Freilings.

Viņš uzsvēra, ka Adams ļāvis skatītājiem ieraudzīt tādas vietas, kuras citādi nekad nevarētu iepazīt. «Viņš attēloja šīs vietas īstāk par īstu,» uzsvēra Freilings, norādot uz dažādām Bonda filmās redzamām būvēm.

Adams piedzima 1921.gadā Berlīnē kā Klauss Adams. Viņa ebreju ģimene aizbēga uz Lielbritāniju, kad Adams vēl bija pusaudzis. Viņš studēja arhitektūru un vēlāk dienēja Karaliskajos gaisa spēkos, bet pēc tam pievērsās mākslinieka inscenētāja karjerai.

Adams pazīstams ar darbu Bonda filmās līdz pat 1979.gada kinolentei «Mēnesgājējs».

Viņš ieguvis divus «Oskarus» - vienu 1976.gadā par darbu Kubrika filmā «Barry Lyndon», bet otru 1995.gadā par darbu filmā «The Madness of King George». Nominācijas «Oskaram» viņš saņēma arī par filmām «Around the World in 80 Days», «The Spy Who Loved Me» un «Addams Family Values».

Režisors Stīvens Spīlbergs savulaik Adamam teicis, ka viņa darbs filmā «Doktors Streindžlavs» ir labākais inscenējums, kas jebkad ticis īstenots.

Freilings atklāja nostāstu, ka Ronalds Reigans pēc kļūšanas par prezidentu gribējis redzēt kara komandcentru, kas atrodas zem Pentagona, bet padomnieki viņam atbildējuši, ka tāda nemaz nav.

2003.gadā Adams kā pirmais mākslinieks inscenētājs tika iecelts bruņinieku kārtā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu