Rīgas festivāla programmu atklās Londonas Simfoniskā orķestra koncerts (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sers Antonio Papano

Rīgas festivāls šogad tiks atklāts 27.maijā Latvijas Nacionālajā operā ar viena no pasaules izcilākajiem orķestriem - Londonas Simfoniskā orķestra diriģenta Sera Antonio Papano vadībā - koncertu, informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Šo mūziķu inertpretācijā skanēs Ludviga van Bēthovena Vijoļkoncerts, kurā solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders. Tāpat koncertā skanēs Edvarda Elgara Otrā simfonija.

Pēc ietekmīgā mūzikas izdevuma «Gramophone» veiktā pētījuma, Londonas Simfoniskais orķestris ieņem ceturto vietu pasaules simfonisko orķestru spicē. Tas ir arī senākais simfoniskais orķestris Londonā, kas pašlaik darbojas talantīgā diriģenta Valērija Gergijeva vadībā, pieaicinot viesdiriģentus - gados jauno Danielu Hārdingu un Maiklu Tilsonu Tomasu, klāstīja Bružēvica.

Rīgā Londonas Simfonisko orķestri vadīs britu karaliskās operas Koventgārdenas galvenais diriģents un Romas «Santa Cecilia» Nacionālās akadēmijas orķestra mākslinieciskais vadītājs Sers Antonio Papano. Būdams lielisks koncertmeistars un vokālās tehnikas pazinējs, Papano ir daudzu dziedātāju iemīļots interprets.

Kopš 1982.gada Londonas Simfoniskā orķestra mājvieta ir ievērojamais Bārbikana kultūras centrs Londonā. Sezonā orķestris sniedz ap 140 koncertu, vienlīdz bieži koncertējot gan savā mājvietā, gan citviet pasaulē. Londonas Simfoniskais orķestris ir līderis tieši ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Orķestra mūziķu veikums dzirdams arī tādās kinolentēs kā «Harijs Poters», «Zvaigžņu kari», «Karaļa runa», «Supermens» un vēl citās.

Rīgas festivāla atklāšanas koncerta programmā Latvijas Nacionālajā operā ietverta britu komponista Elgara Otrā simfonija, kas ir vien pāris gadu jaunāka par Londonas Simfonisko orķestri. Partitūra veltīta karalim Edvardam VII un tika pirmatskaņota paša komponista vadībā.

Savukārt Bēthovena Vijolkoncerts ierindojas starp pašiem zināmākajiem opusiem šim soloinstrumentam. Dānijā dzimušais vijolnieks Znaiders, kurš šo koncertu vairākkārt atskaņojis gan ar Dānijas un Leipcigas «Gewandhaus», gan Izraēlas filharmonisko un Kenedija centra Nacionālo simfonisko orķestri, atzīst, ka Bēthovena koncerts ir kā Bībele vijolnieka repertuārā. Znaidera rīcībā ir Gvarnēri 1714.gadā darināts instruments, ko savulaik spēlējis leģendārais Fricis Kreislers.

Jau ziņots, ka Rīgas festivāls norisināsies no 27.maija līdz 18.jūnijam. Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu