Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Bērzu sulas vīns (29)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Tiggrrr42, CC BY-NC-ND 2.0

Ar vīna recepti no bērzu sulas dalās SIA «Sula» vīndaris Linards Liberts.

Nepieciešams:

  • 30 l bērzu sulas
  • 3-5 kg cukura vai ekvivalenta daudzuma ievārījuma
  • apmēram 100g skābes vai 100 ml ļoti skābas sulas (rabarberu, cidoniju)
  • 10g vīna rauga (precīzo daudzumu skatīties uz iepakojuma)

Pagatavošana:

Sulā izšķīdina pusi paredzētā cukura un pievieno visu vīna raugu.

Pārlej šķidrumu vīna traukā, noliek siltā vietā (ne pie radiatoriem). Pirmajā nedēļā vīnam jārūgst 16 - 18 grādos. Vēlāk optimālā temperatūra 14 - 16 grādi.

Pirmās divas dienas trauku pārsedz ar marlīti. Kad dzēriens sāk putot un burbuļot, uzliek hidroslēgu.

Pēc divām nedēļām pagaršo. Ja no dzērien paliek nedaudz silta mute, viss ir pareizi. Pieliek atlikušo cukuru - cukuru liek klāt lēni, pa dažiem gramiem. Otrs variants - nolej nedaudz šķidruma no vīna trauka un izšķīdina cukuru, tas tāpēc, lai vīns neputotu pārāk spēcīgi.

Kolīdz vīns atsāk rūgt - pēc pāris dienām, to atkal noliek vēsā vietā.

Pēc 4 - 6 nedēļām vīnu nolej no biezumiem. Nolej ar caurulītes palīdzību . Trauku izskalo, vīnu ielej atpakaļ.

Pēc pārliešanas vīnu noteikti jāliek vēsumā, lai dzidrinās. Ja turēs siltā telpā, vīns būs nedaudz dzirkstošs.

Pirmā cienāšanās ar vīnu varētu būt augustā.

Vairāk lasiet žurnālā «Dārza Pasaule».

Komentāri (29)
Nepalaid garām
Uz augšu