EK cer jau tuvākajā laikā atsākt diskusijas ar Krieviju par dažu pārtikas preču eksporta atsākšanu (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) cer jau tuvākajā laikā atsākt diskusijas ar Krieviju par dažu pārtikas preču, tostarp piena, eksporta atsākšanu, ceturtdien žurnālistiem Kauņā sacījis Eiropas Savienības (ES) veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis.

«Runājot par Krievijas un ES attiecībām, mums acīmredzami ir diezgan labas jaunas pozīcijas, lai mēs varētu ietekmēt daļēju tirgus atvēršanu, jo Pasaules Tirdzniecības organizācijā ES strīds ar Krieviju tuvojas nobeigumam, un mēs uzskatām, ka tie būs ļoti pozitīvi lēmumi, kas ļaus drīzumā pavērt ceļus diskusijai ar Krieviju, lai tā neuzturētu aplami interpretējamus un pilnīgi nepamatotus aizliegumus attiecībā uz noteiktu preču eksportu,» norādījis komisārs, kas ieradies uz 21.starptautisko lauksaimniecības un pārtikas izstādi «AgroBalt 2016».

Pēc viņa teiktā, diskutējot ar Krieviju, būtu iespējams atrast risinājumus arī jautājumā par piena produktu eksportu.

«Man personiski ir tieši kontakti ar Krievijas institūcijām, kā arī ar Krievijas vēstnieku, esmu arī nosūtījis jaunāko piedāvājumu paketi Krievijas ministrijai. Mēs ne vienreiz vien esam apmainījušies ar iespējamiem risinājumiem, bet tagad varu teikt, ka mēs, domājams, nonāksim pie racionāliem lēmumiem. Domāju, ka dažu nedēļu laikā man jau būs jaunākie piedāvājumi no tās puses,» sacījis Andrjukaitis.

Reaģējot uz sankcijām, ko ES Krievijai noteica par tās rīcību Ukrainā, 2014.gada augustā Maskava pret ES un dažām citām rietumvalstīm izsludināja embargo.

No tā stipri cieta Lietuvas zemnieki un piena pārstrādātāji, kas uz Krieviju eksportēja līdz 50% savas produkcijas, tomēr lielākā daļa no viņiem jau ir atradusi jaunus tirgus Tuvajos Austrumos un Dienvidamerikā, tuvākajā laikā plāno piegādāt gaļu ASV un piena produktus Ķīnai.

Lietuvas piena ražotāji lēš, ka tikai embargo un pasaules piena nozares krīzes dēļ gada laikā viņu zaudējumi sasnieguši līdz pat 100 miljoniem eiro. Neraugoties uz Lietuvas valdības centieniem palīdzēt šai nozarei, atbalsts nav pietiekams.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu