Šogad apmeklētājiem durvis vērs trīs restaurēti Raiņa un Aspazijas muzeji (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apmeklētājiem durvis vērs trīs restaurēti Raiņa un Aspazijas muzeji - vasarā apmeklētājiem pieejams būs Raiņa muzejs «Tadenava» Jēkabpils novada Dunavas pagastā, rudenī - Raiņa un Aspazijas māja Rīgā un Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Raiņa un Aspazijas muzeju restaurācija tiek veikta «Valsts nekustamo īpašumu» sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību īstenotā Eiropas Ekonomikas zonas programmas projektā, kas ietver muzeju ēku un dzejnieku kolekcijas vēsturisko priekšmetu restaurāciju, jaunu ekspozīciju izveidi un pieredzes apmaiņu ar partneriem no Norvēģijas.

Savukārt Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadā jau tapušas dzejnieku muzeju grafiskās atpazīstamības zīmes. Tās veidojis un muzejam dāvinājis «Dizaina birojs H2E», kas izstrādājis projektā atjaunojamo muzeju ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projektu un veic autoruzraudzību projekta tehniskās realizācijas laikā.

Dizaina autori uzskata, ka Raiņa un Aspazijas stāsts ir komplekss stāsts ar kontrastiem, pastāvīgiem kāpumiem un kritumiem apvienojumā ar spēcīgu aizraušanos ar valodu, ar Latviju un vienam ar otru. Abu dzejnieku vārdu iniciāļi ir viegli uztverama un simboliski viegli atpazīstama burtu kombinācija. Tajā pašā laikā grafikas zīmē šos divus iniciāļus dizaina autori nevēlējās atainot, izmantojot saikli «un», jo tas nespēj simbolizēt tās saites un to spēku, kas vienoja Raini un Aspaziju.

Katrs muzejs ieguvis savu simbolisku krāsu. Raiņa muzejs «Tadenava» Dunavas pagastā, kas ir dzejnieka bērnības vieta, ieguvusi saules zeltaino krāsu, bet dzejnieka jaunības dienām veltītais muzejs «Jasmuiža» ieguvis egļu zaļo toni. Raiņa un Aspazijas māja Rīgā - asfalta un pilsētas dunas pelēko, bet abu dzejnieku vasarnīca - zilo krāsu, kurai Raiņa un Aspazijas darbos ir īpaša nozīme.

Raiņa un Aspazijas muzeja grafiskā identitāte tiks prezentēta 7.aprīlī plkst.15 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielā 12-9. Zīmola prezentācijā par tā idejisko bāzi stāstīs autori - «Dizaina biroja H2E» mākslinieciskā direktore Inguna Elere un radošais direktors Holgers Elers.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu