Pēc raidījuma sižeta par izkrāptu mantojumu notāru padome rosina no savām rindām izslēgt Dobbermani (72)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SioW, CC BY-ND 2.0

Zvērinātu notāru padome lūgs Tieslietu ministram atcelt no amata Ināru Dobbermani. Disciplinārlietu pret notāri ar 44 gadu stāžu sāka pēc «Nekā personīga» sižeta. Ar Dobbermanes gādību kāds īpašums Mežciemā nonāca blēžu rokās, kuri uzdevās par mantiniekiem. Pārbaude par iespējamu Dobbermanes nolaidīgu rīcību ir pabeigta un viņas pieļautie pārkāpumi bijuši tik smagi, ka notāri vienprātīgi izlēmuši, ka Dobbermane vairs nedrīkst atrasties viņu rindās. Par krāpšanu izmeklēšanu sākusi policija. Tomēr izblēdītajam īpašumam nekāds aizliegums nav uzlikts, un to brīvi var pārdot tālāk.

Pagājušā gada septembrī pie pieredzējušās notāres Ināras Dobbermanes ieradās Anatolijs Butorins. Viņam līdzi bija uz vienas lapas uzdrukāts kāda Igora Prokopova testaments, ar kuru viņš saņem dzīvokli Mežciemā un visu viņa mantu.

50 gadus vecais Igors pēkšņi nomira šovasar. Igoram nebija ģimenes. Draugi centās Krievijā meklēt viņa radus. Taču nepaspēja. Butorins ar it kā 2 gadus iepriekš sastādītu testamentu visu ieguva sev. Draugi ir pārliecināti,ka tas ir viltojums.

Testamenta sastādītāji acīmredzami steidzās un vēlējās saņemt visu mantu. Testaments bija uzrakstīts tā, lai stātos spēkā nekavējoties. Pēc likuma mantiniekiem jāļauj pieteikties vismaz gadu. Dobbermane šo termiņu neievēroja.

Disciplinārlietu komisija pārbaudīja Dobbermanes rīcību arī citās mantojuma lietās un secināja, ka viņa šādus pārkāpumus izdarījusi arī iepriekš. Notāru padome šo piektdien vienbalsīgi izlēma rosināt Dobbermani no amata atcelt.

Notāres Dobbermanes izdots nostiprinājuma lūgums ļāva Butorinam iet uz zemesgrāmatu un reģistrēt Igora dzīvokli uz sava vārda. Tas notika zibenīgi vienas dienas laikā. Īpašums pēc tam vairākkārt pārdots. Un patlaban īpašnieks ir kāds Krievijas pilsonis.

Zemesgrāmatā Butorina iesniegtajos dokumentos atstāts telefons, pa kuru sazināties. Uz telefonu atsaucas sieviete. Viņa tirgo māju Pļavniekos. Īpašums agrāk piederēja Finanšu ministrijai.

Igora Prokopova testamentā ierakstīts, ka viņa gribu tobrīd apliecinājušas arī liecinieces. Lieciniecēm jābūt neitrālām un ar savu parakstu jāapliecina, ka manta novēlēta bez spaidiem un viltus. Viena no viņām ir Natālija Zeiļa. Igora īpašuma lietā zemesgrāmatā nav Butorina, bet liecinieces numurs. Zeiļa ir juriste, ar pieredzi nekustamo īpašumu darījumos.Savas attiecības ar Butorinu un Igora testamentu viņa atsakās apspriest.

Anatolijs Butorins padomju gados strādājis par milici, atlaists par kukuļņemšanu. 90 tajos bijis viens no Pārdaugavas organizētās noziedzīgās bandas locekļiem. Iepriekš trīs reizes sodīts par reketu, ieroču tirdzniecību un krāpšanu.

Igora nāves faktu izmeklēja Teikas policijas iecirknis. Draugi policijai izmisīgi lūdza iespēju iegūt Igora adrešu grāmatu, kur rūpīgi pierakstīti radu kontakti Krievijā, taču saņēma atteikumu. Inspektors Aleksandrs Kuzmičenoks izbeidza kriminālprocesu un tajā pašā dienā atdeva Igora dzīvokļa atslēgas Butorinam. Ilgi meklētos pierakstus viņi atrada izmestu miskastē.

Lai īstenotu šo drosmīgo krāpšanu bija jāzina gan tas, ka Igoram nav radu Latvijā, gan tas, ka privatizēto dzīvokli viņš nav reģistrējis zemesgrāmatā. Testamenta viltotājiem bija jāiegūst Igora pase, paraksta paraugs un līgums par dzīvokļa privatizāciju. Tie visi glabājās Igora dzīvoklī, kura atslēgas ilgu laiku bija policijas rīcībā.

Pēc Igora radinieku ierašanās Latvijā policija sākusi izmeklēšanu par krāpšanu lielā apmērā un dokumenta viltošanu. Policijā apgalvo, ka Igora testaments nosūtīts ekspertīzei un vēlākais vasaras sākumā tai jābūt pabeigtai. Kāpēc nav uzlikts arests īpašumam, policijā nemācēja pateikt.

Policija iepriekš vairākkārt bija atteikusi izmeklēt Igora testamenta lietu. Draugi nepadevās un ir gatavi arī tagad nepieļaut, ka izmeklēšanu vilcina vai izbeidz bez rezultāta.

Komentāri (72)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu