Desmit gadu laikā cukura diabēta pacientu skaits Latvijā divkāršojies (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējo desmit gadu laikā cukura diabēta pacientu skaits Latvijā ir teju dubultojies, šodien Pasaules veselības dienai veltītajā preses konferencē sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, ar diabētu pasaulē slimo vairāk nekā 347 miljoni cilvēku, tomēr iedzimta šī slimība ir vien aptuveni 10% cilvēku. Pārējiem cilvēkiem diabēts attīstījies citu iemeslu dēļ, tostarp smēķēšanas un neveselīga uztura rezultātā, kas izraisa aptaukošanos.

Latvijā 2005.gadā ar šo slimību sirga 47 800 cilvēku, bet 2014.gadā - jau 84 600 cilvēku.

Kā stāstīja PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne, ar cukura diabētu Latvijā vidēji sirgst 4,3% iedzīvotāju. Sievietes ar diabētu Latvijā sirgst biežāk, proti, 5,1% sieviešu ir diabēts, bet vīriešiem diabēts ir diagnosticēts 3,3% gadījumu.

Tāpat PVO prognozē, ka 2030.gadā diabēts kļūs par septīto izplatītāko nāves cēloni visā pasaulē.

Belēvičs stāstīja, ka cukura diabēts sev līdzi nes dažādas komplikācijas, kas ietekmē cilvēka orgānus, tostarp sirdi, acis un citus orgānus. Tāpat cīņa ar cukura diabētu ir milzīgs izaicinājums pasaules veselības aprūpes sistēmām, jo par šiem pacientiem ir jārūpējas. PVO dati liecina, ka 9% no visiem Eiropas veselības aprūpes budžeta izdevumiem veido cukura diabēta ārstēšana.

Kā skaidroja ministrs, no cukura diabēta ir iespējams izvairīties, lietojot sabalansētu uzturu, tostarp dārzeņus un augļus, esot fiziski aktīviem, kontrolējot savu svaru, kā arī nesmēķējot.

Belēvičs gan vērsa uzmanību, ka aptuveni 50% valsts iedzīvotāju ir ar lieko svaru. Piemēram, tikai katrs desmitais cilvēks pietiekamā apjomā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Viņš aicināja arī domāt par bērniem, jo liekā svara pieaugums tiek novērots arī bērniem. Tāpat tikai maza daļa bērnu ikdienā ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas vismaz vienu stundu dienā, kas tiek rekomendēts bērniem.

Jau ziņots, ka šodien atzīmē Pasaules veselības dienu. Šogad šī diena veltīta cukura diabēta profilaksei un ārstēšanai.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu