ES komisārs draud ar sankcijām Panamai (55)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

 Eiropas Savienība (ES) var noteikt sankcijas pret Panamu un citām valstīm, ja tās pilnībā nesadarbosies ar cīņu pret naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļiem, ceturtdienas vakarā piedraudēja ES finanšu komisārs Pjērs Moskovisī.

Jau vēstīts, ka 11,5 miljoni noplūdinātu dokumentu no Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» liecina par to, ka šī firma palīdzējusi tūkstošiem fizisko un juridisko personu visā pasaulē izveidot uzņēmumus un kontus ārzonās. Šādi konti, kuru īpašniekus bieži ir grūti noskaidrot, ir iecienīts līdzeklis, lai izvairītos no nodokļiem, atmazgātu naudu vai maksātu kukuļus.

Tā saukto «Panamas dokumentu» skandāla dēļ jau atkāpies Islandes premjers un radušies jautājumi par Argentīnas un Ukrainas prezidentu, augsta ranga Ķīnas politiķu, Krievijas prezidenta Vladimira Putina aprindu cilvēku, slavenu aktieru un sportistu darījumiem. Arī Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ceturtdien atzina, ka pirms stāšanās amatā viņam piederējusi daļa ārzonas firmas, ko bija izveidojis viņa tēvs.

«Cilvēkiem ir līdz kaklam šie smagie pārkāpumi,» uzsvēra Moskovisī. «Naudas summas, jurisdikcijas un vārdi, kas saistīti ar šo afēru, ir patiešām šokējoši.»

ES ir atzinusi Panamu par valsti, kas nesadarbojas nodokļu jautājumos, un Moskovisī aicināja Panamu «pārdomāt savu nostāju šajā ziņā».

ES ir jābūt «gatavai dot viņiem triecienu ar attiecīgām sankcijām, ja viņi atsakās mainīties», norādīja Moskovisī.

Panamas valdība jau piedāvājusi aktīvāku sadarbību, un tās prezidents Huans Karloss Varela trešdien paziņoja par starptautiskas ekspertu komitejas izveidošanu, kas ieteiktu iespējas, kā vairot Panamas ārzonas finanšu industrijas caurskatāmību.

Varela tomēr aizstāvēja savu valsti pret «mediju uzbrukumu» no bagāto valstu puses, kuras, viņa vārdiem izsakoties, ignorē pašas savus trūkumus un netaisnīgi kritizē Panamu.

«Mossack Fonseca» līdzdibinātājs Ramons Fonseka, kurš nesen bija Varelas padomdevējs, ceturtdien paziņoja, ka vienīgais līdz šim pārkāptais likums esot firmas klientu privātuma tiesības. Viņš sacīja, ka lielākais slepeno ārzonas kompāniju avots ir Eiropa un ASV.

Komentāri (55)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu