DP uzmanību piesaista jaunietis, kurš vēlētos pievienoties «Islāma valstij» (58)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Atstumti skolā, draugu vidē vai mājās – tā saka speciālisti par jauniešiem, kuri iekrīt radikālo ideoloģiju vēstnešu izliktajos slazdos. Drošības policija (DP) uzsver – šādus gadījumus arī Latvijā nākas pārbaudīt bieži, un aicina vecākus pievērst īpašu uzmanību, ja atvašu uzvedība kļūst aizdomīga, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Jaunākais, iespējams, «Islāma valsts» jeb «Daesh» īstenotās karavīru vervēšanas piemērs, kas izraisījis Drošības policijas uzmanību, ir kāda jaunieša paustais.

Proti, pēc pāris gadiem viņš kopā ar draugu plāno doties uz Sīriju mācīties, jo tur mācībās uzsvars tiekot likts uz Dievu un fizisko noturību, un pēdējā tāpat kā dažādas armijas lietas jaunietim esot īpaši interesantas.

To, kur savām interesēm realizēties, jaunieši uzzina internetā. Kā norāda DP, «Daesh» jauniešu vervēšanai interneta vidē pievērš milzu uzmanību.

«Vēršos pie vecākiem, ka vajadzētu paskatīties, ko viņu bērni dara internetā un vai viņu uzvedība nav kļuvusi dīvaina: vai viņi nav noslēgtāki, pievērsušies kādām reliģiskām kustībām vai organizācijām,» mudina DP priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

Viņš atzīst, ka līdz šim jau ir bijuši ziņojumi.

«Ziņo - gan pamatotu gan nepamatotu informāciju cenšamies pārbaudīt. Ir jau daži, kuri kameras priekšā palielās, lai celtu sev imidžu, bet ir arī tādi cilvēki, kas par to ir psiholoģiski pārliecināti,» saka Leitietis.

Kā stāsta Drošības policija, radikalizācija skar arī vidējo paaudzi, bet visvieglāk rožainajiem vervētāju solījumiem notic tieši jaunieši.

«Ir svarīga piesaiste kaut kam. Ja viņš to neatrod mājās, skolā, bet «onlainā», tad tas ir loģiski, saprotami, ka viņš pieķersies pie tā, kur viņš izjūt piesaisti, atbalstu,» saka psiholoģe Sandra Sebre.

«Kāds, kurš ir ieinteresēts tieši viņā. Arī ievilkt viņu kaut kādā plašākā darbībā, piemēram, Sīrijā. Ja mēs skatāmies individuāli šos gadījumus, gandrīz vienmēr tur ir neoptimāla situācija ģimenē,» skaidro Sebre.

Ja ģimene vai draugi tomēr pamana, kas ar jaunieti notiek, ļoti svarīgi to neuztver vieglprātīgi un piesaistīt speciālistus, norāda psiholoģe, uzsverot: galvenais - nedusmoties, jo tieši ģimenes atbalsts ir pamats, lai jaunieti atturētu no tālākas radikalizēšanās. Tāpat ļoti svarīgi ir bērnu pēc iespējas nodarbināt, lai sarunām internetā atliktu mazāk laika.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu