Krievijas Iekšlietu ministra vietnieks caur ofšoriem paslēpto biznesu nobāzējis arī Latvijā (47)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Call To Adventure, CC BY-NC-ND 2.0

Kā vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga», viens no Panamas ofšoru dokumentos atrastajiem ir Krievijas Iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Mahonovs. Caur vairāku ofšoru ķēdi viņš uzbūvējis jaunās paaudzes televīzijas apraides biznesu. Un daļa no tā nobāzēta šeit pie mums Latvijā.

Mahonovs politikā ienāca no biznesa. 2010.gadā Maskavas mērs Jurijs Lužkovs viņu iecēla par galveno pašvaldības uzņēmumā «Elektroniskā Maskava». Divus gadu vēlāk ar Vladimira Putina rīkojumu Mahonovu iecēla par Iekšlietu ministrijas IT, komunikācijas un informācijas aizsardzības departamenta vadītāju. 2015.gadā viņš kļuva jau par ministra vietnieku. Starptautiskajā žurnālistu ofšoru pētijumā atklāts, ka Mahonovs paraleli darbam ministrijā slēpti palicis arī īpašnieks apjomīgam mediju projektam.

Iespējams kontakti Maskavas mērijā un valdībā Mahonovam palīdzēja nepilnu četru gadu laikā izveidot biznesu ar kā apgalvo uzņēmums ap miljons lietotāju Krievijā un NVS valstīs. Projekts NEMO TV ir jaunās paaudzes televīzija, ko var skatīties modernajos SMART televizoros, planšetēs, telefonos. Piedāvā filmas, seriālus, retranslē 170 televīziju kanālus.

Tomēr bizness ir rūpīgi noslēpts. Mahonovs ar savu darījumu partneri Dmitriju Karjakinu dibinājuši virkni ofšoros paslēptus uzņēmumus. Galvgalī ir Britu virdžīnu salās reģistrēta firma «Nortwest Management», kas uz pusēm pieder abiem Krievijas pilsoņiem.

Zem tās paslēpta ofšoru ķēde, kam galā ir uzņēmums Nemo Group Ltd. Tas ir šīs mediju impērijas kodols. Tai pieder vairāki uzņēmumi, no kuriem divi – «Nemo Telecom Limited» un «Kids Multimedia Limited» reģistrēti Lielbritānijā. Bet to filiāles – Latvijā Tērbatas ielas biroju namā. Lai arī joprojām pie ieejas ir uzraksti ar uzņēmumu nosaukumu, firmas šīs telpas atstājušas.

Gada pārskatā uzrādīts, ka «Nemo Telecom Limited» Latvijas filiāle apgrozījusi 933 tūkstošus eiro, nodarbinājusi 17 cilvēkus. Ievērojama summa 5 miljoni 250 tūkstoš eiro (5 250 254 eiro) uzrādīti kā parādi radniecīgajām sabiedrībām. Lai arī apgrozīta ievērojama nauda, zvanot uz firmas uzrādīto telefona numuru, uzņēmuma pārstāve atbild, ka NEMO TV Latvijā pagaidām neko nedarot.

«Nemo Telecom Limited» filiāli Latvijā pārstāv divi Krievijas pilsoņi – Matvejs Otrašenko (Matvey Otroshenko) un Pāvels Kalmajevs (Pavel Kalmaev). Otrašenko, savulaik strādājis kopā ar iekšlietu ministra vietnieku Mahonovu Maskavas pilsētas IT uzņēmumā. Tagad viņš ir Nemo TV ģenerāldirektors. Gadu pēc firmas filiāles reģistrēšanas Latvijā Otrašenko ieguvis arī Latvijas termiņuzturēšanās atļauju. Otrs Nemo Telecom Limited pārstāvis Kalmajevs «Nekā Personīga» noliedz, ka uzņēmumam būtu palikusi saistība ar iekšlietu ministra vietnieku.

Tomēr žurnālistu atklātajos dokumentos nav atrodamas ziņas, ka Mahonovs pārtraucis darbību ofšorā. Tieši otrādi. Kādā dokumentā, kas tapis 2013.gada augustā Aleksandrs Mahonovs joprojām ir galvenais ofšoru ķēdes uzņēmuma «Nortwest Management» direktors un akcionārs. Tolaik viņš jau gadu strādā Iekšlietu ministrijā.

Firmu dibināšanu Latvijā Nemo pārstāvji skaidro ar to, ka gribot būt tuvāk saviem sarunu partneriem Rietumos, no kuriem iepērk filmas un tiesības raidīt televīziju kanālus. Bet pagājušā gada nogalē Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome saņēmusi lūgumu no «Nemo telecom limited», ka viņi Latvijā grib iegūt retranslācijas atļauju un reģistrēties kā elektroniskais plašsaziņu līdzeklis. Padome vēl domā, vai atļaujas izsniegt. Ziņas no Panamas ofšoriem NEPLP vadītāja sola ņemt vērā.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu