Profesors Danilāns: Liekā svara dēļ organismā var izveidoties iekaisums. Kā to noteikt? (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavasarī  visbiežāk runājam par veselību, svara zaudēšanu, aktīvu dzīvesveidu. Arī portāls «Apollo» pievēršas šai tēmai, aicinot traukties pavasarī. Traukties ar prieku, veselību, laimes sajūtu un jauniem izaicinājumiem.

Uztura speciālisti un fizisko aktivitāšu piedāvātāji apgalvo, ka, līdz ar pavasara iestāšanos, cilvēki visaktīvāk uzsāk svara samazināšanu, meklē padomu, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, kādu pārtiku izvēlēties, kā dzīvot veselīgāk un aktīvāk.

«Veselīgi» un «aktīvi» ir ļoti saistītas lietas, jo liekais svars rodas tad, ja starp ēšanas paradumiem un fiziskajām aktivitātēm nav līdzsvara. Ja ir liekais svars, tad ļoti iespējams, tam līdzi nāk veselības problēmas - tā ir cilvēku ar lieko svaru un mediķu zināma ķēdīte.

Tauki mūsu organismam ir nepieciešami, bet jāsāk uztraukties, ja tie ir saradušies pārāk daudz un īpaši, ja tie sagūluši uz vidukļa.

Žurnāls «Ieva» raksta, ka tad, ja vīriešu viduklis pārsniedz 94 centimetrus apkārtmērā, bet sieviešu 80 centimetrus, vērts pastiprināti pievērt uzmanību svaram.

Profesors Anatolijs Danilāns saka, ka paši par sevi liekie kilogrami milzīgu skādi organismam nenodarot, bet problēmas rodas tad, ja organismā rodas iekaisums – taukšūnas sevī saaicinot iekaisuma šūnas un rada bojājumus.

Profesors saka, ka tieši to apgalvojot zinātnieki – tauku šūnu dēļ var iekaist viss organisms. Šis iekaisums ir nosakāms citādi nekā parasts iekaisums.

Profesors nosauc četrus rādītājus, kas liecina par organisma iekaisumu. Ja ir paaugstināts kaut viens no šiem četriem rādītājiem – organisms ir iekaisis, ja rādītāji normas līmenī – iekaisuma nav.

Četri organisma iekaisuma rādītāji:

1. Triglicerīdu daudzums. Triglicerīdi ir visvairāk izplatītie tauki, kas satur trīs taukskābju molekulas. Tiem ir divas dabas – tie ir organisma enerģijas avots muskuļu šūnām, bet mēdz arī nogulsnēties tauku veidā tauku šūnās, tā kaitējot organismam.

2. Augsta blīvuma (labā) un zema blīvuma (sliktā) holesterīna daudzums.

3. Glikozētā hemoglobīna līmenis (nevis vienkārši glikozes līmenis). Tas liecina, ka taukšūnas ir pamatīgi pārpildītas ar taukiem.

4. Paaugstināts asinsspiediens ir pazīme, ka jau sācies iekaisums.

Kā palīdzēt organismam? Darīt visu iespējamo, lai samazinātu ķermeņa svaru. Tam lieliski noderēs fiziskās aktivitātes un ēšanas paradumu maiņa.

Pilnu rakstu lasi žurnālā «Ieva».

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu