Nākamgad Rīga atkal uzņems labākos pasaules korus (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Pēc veiksmīgi aizvadītas 2014.gada Pasaules koru olimpiādes nākamā gada jūlijā Rīga atkal uzņems labākos pasaules korus, jo šeit notiks 3.Eiropas koru olimpiāde un «Nāciju Grand Prix Rīga 2017».

Eiropas koru olimpiāde ir kontinentāls notikums, un tajā piedalās tikai Eiropas kori, bet «Nāciju Grand Prix» piedalās labākie kori no visas pasaules, šodien žurnālistiem stāstīja 3.Eiropas koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Iecerēts, ka vērienīgais koru pasākums nākamā gada vasarā Rīgā pulcēs ap 200 pasaules koru un 12 000 dziedātāju. Plānots, ka pasākumi notiks ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, tostarp jaunajās koncertzālēs reģionos.

Atklāšanas pasākumu Vanags iecerējis rīkot Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, taču pārējie sarīkojumi norisināsies gan baznīcās un koncertzālēs, gan pilsētas parkos, skvēros un «Arēnā Rīga». Ņemot vērā to, ka nākamā gada vasarā uz rekonstrukciju būs slēgta Mežaparka Lielā estrāde, tad lielais noslēguma pasākums notiks «Arēnā Rīga». Turpat notiks bērnu un jauniešu koru lielkoncerts, kurā uzstāsies arī jauniešu simfoniskais orķestris un dažādi solisti. Sagaidāms, ka šim koncertam taps komponista Ulda Marhilēviča un Guntara Rača kopdarbs, kas tiks atskaņots koncerta noslēgumā.

Vanags minēja, ka pietika tikai ar trīs minūtēm sarunā ar Vācijas kultūras organizācijas «Interkultur Management» pārstāvjiem, lai viņi bez mazākajām ierunām piekristu, ka Rīgā tiek organizēta 3.Eiropas koru olimpiāde un «Nāciju Grand Prix Rīga 2017».

«Atgriešanās Rīgā nākamā gada vasarā daudziem koriem pēc šeit piedzīvotā 2014.gadā būs brīnišķīgs un gaidīts notikums,» sacīja Vanags.

3.Eiropas koru olimpiāde un «Nāciju Grand Prix Rīga 2017» notiks no 16.jūlija līdz 23.jūlijam. Tā laikā notiks koru konkursi, izcilu pasaules līmeņu diriģentu meistarklases, čempionu koncerti, nāciju parāde, dažādi brīvdabas koncerti, «Arēnā Rīga» plānots svētku un gala koncerts.

Vanags skaidroja, ka jebkurš Eiropas koris Eiropas koru olimpiādē var piedalīties atklātajā kategorijā, bet, lai piedalītos čempionu kategorijās, koriem jāiziet kvalifikācija. Līdzīgi kā 2014.gadā, kad Rīgā notika Pasaules koru olimpiāde, Latvijas koriem nav limita. Paredzēts, ka rudenī saistībā ar nākamvasar gaidāmo nozīmīgo koru notikumu, Latvijas koriem tiks rīkots informatīvs seminārs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka, rīkojot Pasaules koru olimpiādi, Rīga pierādīja, ka pasākums ir bijis līdz šim vislabākais. «Kad ir tik lieliska pieredze, nepamēģināt ko tādu rīkot vēlreiz būtu nepareiza rīcība. Mums priekšā ir arī jauni izaicinājumi, lai 2017.gadā varētu izveidot pasaulē lielāko kori,» pauda Ušakovs.

Savukārt viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) vērsa uzmanību uz to, ka šādu vērienīgu pasākumu organizēšana rada arī ieņēmumus pakalpojumu sniedzējiem, un aprēķini liecina, ka kopējie ieņēmumi varētu būt pat 12 miljoni eiro.

Tādi pasākumi kā Eiropas koru olimpiāde vairo Rīgas atpazīstamību, piebilda olimpiādes projekta vadītāja Diāna Čivle. «Domāju, ka 2014.gadā mums izdevās panākt to sajūtu, par kuru vēsta pasākuma vienojošais moto - kopā dziedāšana vieno tautas. Tas ir mērķis, ko gribam sasniegt, gatavojoties nākamā gada pasākumam, jo mēs zinām, cik trausla ir situācija pasaulē,» sacīja Čivle.

Drīzumā tiks izsludināts konkurss par koru olimpiādes apbalvojumu dizainu. Konkursa mērķis būs atrast mākslinieciski augstvērtīgu un oriģinālu dizaina risinājumu 3.Eiropas koru olimpiādes un «Nāciju Grand Prix Rīga 2017» apbalvojumiem - balvām un medaļām, kuras saņems kori - čempioni, kas sacentīsies konkursos desmit dažādās koru kategorijās.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu