Arī KNAB analizē «Panamas dokumentus» (41)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis analizēt informāciju, kas izriet no tā dēvētajiem «Panamas dokumentiem», intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» atklāj KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Pēc viņa teiktā, abiem vadītāja vietniekiem ir uzdots pārbaudīt, vai dokumentos kontekstā ar, iespējams, koruptīviem darījumiem neparādās Latvijas valsts amatpersonu uzvārdi.

«Šo informāciju mēs sākam analizēt. Galvenais faktors, lai mēs uzsāktu pārbaudi, ir subjekts - valsts amatpersona. Ja šajā informācijas plūsmā parādīsies valsts amatpersonu uzvārdi, tad skatīsimies, vai tur ir koruptīvas pazīmes, kas skar mūsu kompetenci,» skaidro Streļčenoks.

KNAB priekšnieks vērš uzmanību uz to, ka birojs bieži pievērš uzmanību publiskajā telpā izskanējušajām ziņām, tikai ne vienmēr izdodas iegūt pietiekami daudz pierādījumu, lai kādu sauktu pie atbildības. «Jāatceras, ka birojā ir arī neredzamais darbs. Tas ir operatīvais darbs, un visus faktus mēs pārbaudām dažādām metodēm,» skaidro Streļčenoks.

Jau ziņots, ka no Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

«Panamas dokumentos» atrodami pazīstami Latvijas cilvēku vārdi, tostarp Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzņēmējs Ainārs Gulbis un viņa dēls tenisists Ernests Gulbis, lidsabiedrības «airBaltic» jaunais investors, vācu uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, ēdināšanas uzņēmuma «Lido» dibinātājs Gunārs Ķirsons un citi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica».

Informāciju par «Panamas dokumentiem» dažādām pētnieciskās žurnālistikas organizācijām jau pieprasījis arī Valsts ieņēmumu dienests un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu