/nginx/o/2018/07/28/11080220t1h3ee8.jpg)
Meža ķiploki jeb lakši ir pavasara gardums, tikai jāatceras, ka uz šķīvja vari likt tos meža ķiplokus, par kuriem skaidri zini - tie ir audzēti dārzā, jo lakši ir aizsargājams augs.
Lakšu pesto
Nepieciešams:
- 100 g lakšu
- 25 g ciedru riekstu
- 90 ml olīveļļas
- 30 g Parmesan siera
- citrona sula
- sāls
- pipari
Pagatavošana:
Ciedru riekstus nedaudz apgrauzdē. Lakšus, riekstus un nedaudz olīveļļas blenderī sastrādā masā. Pieliek sāli, piparus, eļļu, rīvētu sieru, citrona sulu pēc garšas. Visu sajauc, liek burciņā, uzlej nedaudz olīveļļas, glabā vēsumā. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu maizīti, pastu, dārzeņiem, zivi vai gaļu.
Ciedru riekstu vietā var izvēlēties Indijas, valriekstus vai zemesriekstus.
Pesto ilgstošai glabāšanai sapilda nelielos trauciņos un uzglabā saldētavā.
Pavasara zupa állium ursínu jeb lakšu zupa
Nepieciešams:
- 2 saujas lakšu
- 2 lieli kartupeļi
- 1-2 vidēji sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 selerijas kāts
- purava gabaliņš
- 400-500 ml gaļas vai dārzeņu buljona
- 2 ēdamkarotes krējuma
- sāls
- romiešu ķimenes
- melnie pipari malti
- tabasko mērce pēc garšas
Pagatavošana:
Sīpolus, ķiplokus, selerijas kātu, puravu sakapā, kartupeļus sagriež nelielos kubiņos. Uz pannas uzkarsē drusku eļļas, apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno ķiploku, seleriju un puravu, apcep vēl kādas 5 minūtes. Pievieno buljonu, kartupeļus un gatavo līdz kartupeļi paliek mīksti.
Lakšus sagriež, pievieno pannas saturam un gatavo vēl apmēram 10 minūtes. Tad visu sablendē. Pasniedz karstu, pārkaisot ar sakapātiem puraviem, dekorē ar lakšu ziediem.
Labi iederēsies arī kāds apcepts bekons vai grauzdiņi, var iekult olu. Pasniedz karstu ar graudu maizi.
Recepte sagatavota sadarbībā ar www.receptes.lv.
Lakšu salāti Sibīrijas latviešu gaumē
Omskas apgabala Augšbebros, kur jau vairāk nekā 100 gadus dzīvo latvieši no Kurzemes, valda ļoti aukstas un karas ziemas. Ziema atņem daudz spēka un enerģijas, to jāsteidz kompensēt līdz ar pavasara iestāšanos.
Pirmie zaļumi ir labs enerģijas un vitamīnu avots, tai skaitā lakši. Tie gan aug kādus 10 kilometrus no ciema, bet kolīdz tie ir paaaugušies, ciemnieki brauc smaržīgos zaļumus lasīt.
Visiecienītākā recepte prasa tikai pāris sastāvdaļas - ļoti daudz labi trekna un garda skābā krējuma, lakši un sāls.
Lakšus sagriež, iemaisa krējumā, pieliek sāli un ēd ar vārītiem kartupeļiem.
Meža ķiploku sviests
Meža ķiplokus sagriež smalki, samaisa ar mīkstu sviestu un nedaudz sāls. Sviestu atdzesē ledusskapī, pasniedz ar maizi vai vārītiem kartupeļiem.
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Nepieciešams:
- 100g grūbu
- 40g meža ķiploku
- 60g ciedru riekstu
- 40g Parmezāna
- 60g olīveļļas
- 6 paipalu olas
- 5g valriekstu
- 15 gramu spinātu
- grams lauru lapu
- sāls un pipari.
Pagatavošana:
Lakšu vietā vari izmantot baziliku. Paipalu olas vari aizstāt ar vistu olām (viena paipalu ola ir ¼ vistas olas). Parmezāna vietā vari izmantot Monterīgo sieru.
Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli un lauru lapām. Verdošā ūdenī liec grūbas un vāri tās aptuveni 25 minūtes. Sagatavo meža ķiploku pesto: blenderī liec lakšus, pieber ciedru riekstus, rīvētu Parmezānu, sāli, melnos piparus un olīveļļu, sablendē tos viendabīgā masā. Tad verdošā ūdenī liec paipalu olas uz 2 minūtēm un 30 sekundēm un uzreiz pēc tam atdzesē tās ledusaukstā ūdenī. Kad olas gatavas, uzmanīgi nomizo tās un sagriez uz pusēm. Nomazgā spinātus, valriekstus 5 minūtes grauzdē krāsnī 180 grādu temperatūrā. Visbeidzot sajauc grūbas ar meža ķiploku pesto un grauzdētiem valriekstiem, pievieno spinātus un sajauc atkal, izliec ēdienu skaistā šķīvī, dekorē ar paipalu olu pusītēm un uz smalkākās rīves pārrīvē ar Parmezānu.
Sadarbībā ar «Dobeles Dzirnavnieku»
Miljonāru salāti
Nepieciešams:
- 5 vārītas olas
- 300g redīsu
- meža ķiploki
- 150 ml skābā krējuma
1 ēdamkarote medus - ēdamkarote citronu sulas
- tējkarote sinepju
- sāls, malti baltie pipari
Pagatavošana:
Olas sagriež ripiņās, tāpat sagriež redīsus
Sagriež zaļumus (salātiem var izmantot arī redīsu lapas). Visu liek salātu traukā.
Krējumam pieliek sinepes, medu, citrona sulu, sāli, piparus, samaisa.
Mērci pārlej salātiem.