Pirmizrādi piedzīvos dokumentāla filma par aktrisi Rutu Birgeri (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valmieras Drāmas teātrī 9.maijā notiks Lienes Laviņas-Kalnaellas dokumentālās filmas «Tev, Rūķi!» pirmizrāde, informēja «Jura Podnieka studijas» pārstāve Marta Kontiņa.

Filmā «Tev, Rūķi!» režisore seko 91 gadu vecajai aktrisei Rutai Birgerei iestudējuma tapšanas procesā Valmieras teātrī. Sastapšanās ar savas dzīves režisoriem un nepielūdzamo laiku šajā sirsnīgajā un asprātīgajā stāstā savijas ar teātra un mājas ikdienu.

2015.gada pavasarī Birgere sāka darbu pie lomas režisores Ineses Mičules jauniestudējumā «Eņģeļa kreisais spārns». Iestudējuma centrālā tēma ir vecās un jaunās paaudzes attiecības brīdī, kad vecāki paliek bez mājām. Lugā uzdotie jautājumi Birgerei liek pārdomāt arī pašas dzīvē izdarītās izvēles un dod iespēju skatītājam savu ikdienu ieraudzīt no cita skatpunkta.

Birgere ir šobrīd vecākā joprojām spēlējošā aktrise Latvijas teātros. Kopš pirmās lomas 1950.gadā aktrise spēlējusi vairāk nekā 50 Valmieras Drāmas teātra iestudējumos. Sadarbojusies ar tādiem režisoriem kā Oļģerts Kroders, Varis Brasla, Fēlikss Deičs, Elmārs Seņkovs, Inese Mičule un citiem.

Birgere ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, 2007.gadā saņēmusi Latvijas Teātra gada balvu par mūža ieguldījumu, savukārt 2013.gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2015.gadā nospēlējusi vecāsmātes lomu Renāra Vimbas filmā «Es esmu šeit».

Dokumentālās filmas «Tev, Rūķi!» operators ir Aigars Sermukšs, montāžas režisore - Sandra Alksne, komponists - Jānis Ozoliņš, skaņu režisors - Anrijs Krenbergs, producentes - Antra Cilinska un Marta Kontiņa.

Latvijas kinoteātros dokumentālā filma «Tev, Rūķi!» būs skatāma no 13.maija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu