Lielā Talka Bieriņos – <i>talkošana</i> ar pievienoto vērtību! (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: marupe.lv

Straujiem soļiem tuvojas ikgadējā Lielā Talka, kuras laikā Latvijas iedzīvotāji apvienojas, lai kopīgiem spēkiem sakoptu vidi ap sevi. Ir vietas, kur šī tradīcija iesakņojusies jo īpaši, kļūstot par ko vairāk nekā tikai vienkārši talkošana. Bieriņi ir viena no vietām, kur mīt ļaudis, kam sakopta un droša vide ir īpaši svarīga. Gadu no gada talkošana kļūst par arvien svarīgāku pavasara tradīciju, iesaistot arvien vairāk entuziastu. 

Kā atklāj Bieriņu iedzīvotāja un viena no talkošanas entuziastēm Gundega Kalendra, šis pasākums no vienkāršas talkas izaudzis par rajona kustību, kas ietver savstarpēju socializāciju, kultūras pasākumus un dažādu organizatorisku jautājumu risināšanu.

«Viss aizsākās apmēram pirms vairāk nekā 10 gadiem. Lielās Talkas ietvaros aktīvi aicinājām iedzīvotājus sakopt tieši Bieriņu teritoriju. Gadu no gada sakopšana kļuva aizvien organizētāka, tāpēc radās vēlme darīt kaut ko vēl, lai tas būtu pasākums visai ģimenei. No sākuma vārījām zupu lielos katlos, veidojām dažādas darbnīcas, piem., putnu būrīšu izgatavošanas un suņu dresēšanas,» atminas Gundega.

No sākuma visu esot darījuši pašu spēkiem, taču pamazām sākuši uzrunāt arī citus iedzīvotājus, lai pasākums kļūtu daudzveidīgāks un krāsaināks: «Vienu gadu, piemēram, talkas dienā uzstājās Pecolli pāris, kuri arī dzīvo Bieriņos. Noteikti vienmēr ir sportiskas aktivitātes. Mums ir tāds Aleksandrs Briedis, kurš jau ir ikona. Viņš rīko sacensības bērniem uzreiz pēc talkas. »

Vairākus gadus pēc kārtas rīkota akcija «Iepazīsti savus kaimiņus». Kas tas ir? «Iepriekš apzinām interesantus kaimiņus, un, ja viņi piekrīt, tad atver sava nama, pagalma vai darbnīcas durvis un stāsta par savu hobiju. Mums te dzīvo ļoti daudz radošu cilvēku – mākslinieki, dāliju audzētājs, retro automašīnu kolekcionārs, grozu pinēji. Tā ir lieliska iespēja uzzināt, kas tev tepat blakus notiek, un varbūt tas tevi iedvesmos radošajiem darbiem savā mājā,» stāsta Gundega.

Jautāta par iedzīvotāju atsaucību un aktivitāti, Gundega atklāj, ka ar katru gadu tā kļūst arvien lielāka: «Mēs aicinām cilvēkus pieteikties palīdzēt, un katru gadu tiešām piesakās arvien vairāk cilvēku, kuri grib palīdzēt organizēt. Mums nav precīzas informācijas par dalībnieku skaitu, taču aptuveni talkā piedalās ap 500 cilvēku. Pagājušogad bija pat nedaudz vairāk.»

Līdz šim galvenie tīrīšanas darbi bijuši par un ap Mārupīti, kas bijusi pilna ar visu ko – riepām, ledusskapjiem, durvīm un matračiem. Tagad plānots vairāk koncentrēties uz apkārtnes labiekārtošanu. Daļa darbu šogad būs veco zaru un koku savākšana gan no Bieriņu teritorijas, gan no pašas upītes, kas ir aizsprostota. Izgatavos arī jaunas laipiņas, lai var ērti tikt upītei pāri.

Kā jau katru gadu, arī šogad paredzēts lielais zupas katls, kuru sarūpēs restorāns «Laivas» un «Maxima», zīmēšanas darbnīca bērniem, Valsts policijas drošības padomu stūrītis, kurā stāstīs iedzīvotājiem par to, ko darīt, lai justos droši savā apkārtnē, jauniešiem būs DJ tehnikas iemēģināšana un mūzikas veidošanas uz datora, bērniem sadarbībā ar orientēšanās klubu «Magnēts» orientēšanās trasītē būs iespēja apgūt pirmās iemaņas orientēšanās sportā un Aleksandra Brieža velosacensības bērniem.

Ja ūdens līmenis ļaus, tad nākamajā dienā pēc talkas plānots Mārupītes laivu brauciens, kas jau ir kļuvis par tradīciju. Lai arī tas varētu kādam sķist komiski, jo Mārupīte ir ļoti maza, taču šis brauciens ir vairāk sadraudzības aktivitāte aptuveni divu stundu garumā. «Tas vienmēr izvēršas par ļoti jauku pasākumu. Blakus dzīvojošie iznāk no mājām un māj ar rokām, ir pat viens vīrietis, kurš vienmēr pavada mūs ar akordeonu,» atklāj Gundega.

Savukārt 30.aprīlī paredzēts Blusu tirgus, kas arī ir Bieriņu pavasara tradīcija, kurā iespējams notirgot to, kas pašam vairs nav vajadzīgs, bet citam būs tieši laikā!

«Ir svarīgi, ka cilvēki, kuri ir aktīvi, dara to zināmu arī citiem, tāpēc mēs uztaisījām uzlīmes ar uzrakstu «Man te patīk», kuras vairākus gadus pēc kārtas dalījām iedzīvotājiem. Šogad pirmo reizi tās izgatavotas pēc pieprasījuma, agrāk vienkārši dalījām kopā ar Bieriņu informatīvo avīzīti. Mērķis šīm uzlīmēm ir atzīmēt, ka tev rūp, kas notiek tavā apkārtnē, un tās var redzēt visdažādākajās vietās Bieriņos – uz namdurvīm, pastkastēm, žogiem u.c. Galu galā – rajons veidojas tik draudzīgs, cik draudzīgs esi tu pats!» rezumē Gundega.

šeit

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu