/nginx/o/2018/07/29/11081135t1hed38.jpg)
Kad vēl gatavot skābeņu zupu, ja ne tagad, kad pirmās skābenes jau dārzā, kopā ar skābenēm var izmantot pirmos gārsu, nātru un pieneņu zaļumus. Dzīvo zaļi, un tavs organisms būs pateicīgs!
Skābeņu zupa ar vistas gaļas frikadelēm
Nepieciešams:
- 1 burkāns
- 300 g skābeņu
- 500 g maltas vistas gaļas
- 2 ēdamkarotes rīvmaizes
- 1 ola
- sāls
- pipari
- baltmaizes grauzdiņi
Pagatavošana:
Burkānu sarīvē smalki, liek vārīt apmēram 2 l ūdens.Malto gaļu samīca ar rīvmaizi, olu, sāli un pipariem. No masas veido nelielas frikadeles, liek vārīties kopā ar burkāniem. Skābenes sagriež, kad frikadeles gatavas, liek zupā, vāra minūti. Zupu sāla un piparo.
Zupu pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem vai cepeškrāsnī ceptām siermaizēm.
Sātīgā skābeņu zupa
Nepieciešams:
- 500 g svaigas cūkgaļas ar kauliņu
- 500 g žāvētu ribiņu
- 300 g skābeņu
- 0,5 glāzes smalko putraimu
- 2 sīpoli
- 500 g kartupeļu
- 2 burkāni
- pipari
- lauru lapas
- sāls
- 4 vārītas olas
- skābs krējums
- zaļumi
Pagatavošana:
Cūkgaļu un ribiņas liek vārīties, pieliek veselus sīpolus, piparus. Kad gaļa gandrīz gatava, pieliek putraimus.
Gatavu gaļu izņem no buljona. Buljonam pieliek sarīvētus burkānus, sagrieztus kartupeļus un vāra gatavu. Beigās zupai pieliek lauru lapu, sagrieztas skābenes, sāli, gabaliņos sagrieztu gaļu, pavāra dažas minūtes. Gatavu zupu sāla, pieliek sagrieztu olu, pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Pie skābeņu zupas var pasniegt skābētus gurķus vai sālītas sēnes.
Aukstā skābeņu zupa
Nepieciešams:
- 300g skābeņu
- 5 vārītas olas
- sauja lociņu
- dilles
- 1 gurķis
- redīsi
- 100g žāvētas gaļas
- skābais krējums
- 3 vārīti kartupeļi
- sāls
- pipari
Pagatavošana:
Uzvāra divus litrus ūdens. Karstā ūdenī liek sagrieztas skābenes un atstāj, lai ūdens atdziest. Olas, kartupeļus, gurķi un redīsus sarīvē uz rupjās rīves. Visu sarīvēto pieliek zupai, pieliek arī smalki sagrieztus lociņus, dilles un gaļu, sāli, piparus un skābo krējumu.
Aukstā skābeņu spinātu zupa
Nepieciešams:
- 4 daļas skābeņu lapu
- 6 daļas spinātu lapu
- 1 daļa purava
- 1 daiviņa ķiploka
- 1 daļa buljona
- 1 daļa saldā krējuma
- Sviests
- Sāls un pipari
Gatavojam:
Skābenes un spinātus nomazgā un nosusina. Sviestu izkausē uz pannas un pievieno saspaidīto ķiploku un sasmalcināto puravu. Tos apcep kamēr mīksti. Tad pievieno 4 daļas spinātu lapu, 4 daļas skābeņu un apmaisa lai tās nedaudz apsutinās. Šo masu liek blenderī un, kad tā sasmalcināta biezenī, pievieno atlikušos (svaigos) spinātus. Masu turpina blendēt. Beigās pievieno buljonu un tad arī saldo krējumu, kā arī sāli un piparus pēc garšas.
Zupu paredzēts lietot atvēsinātu ar vārītu olu un kartupeli - noderēs saulainām, dārza darbu dienas pusdienām.