Daugavpils teātrī top «Hamlets» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

13.maijā plkst.18.30 Daugavpils teātrī notiks Viljama Šekspīra pasaulslavenā darba «Hamlets» iestudējuma krievu valodā pirmizrāde, informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Janīna Ivanova.

«Hamlets» uz Daugavpils teātra skatuves reiz jau ticis iestudēts. Toreiz, 20.gadsimta 50.gados, šī izrāde Sergeja Radlova režijā kļuva par nozīmīgu notikumu republikas kultūras dzīvē. Tagad, pēc vairāk nekā 50 gadiem, «Hamletu» Daugavpils teātrī iestudē avangardiskā poļu režisore Lucina Sosnovska.

Lugu «Hamlets» Šekspīrs sarakstīja 17.gadsimta sākumā, bet tā vēl aizvien ir spēlētākā luga pasaulē. Lugā tiek attēlota galvenā varoņa Hamleta iekšējā cīņa starp vēlmi atriebt sava tēva nāvi un bezspēcību pret visas karaļvalsts samaitātību. Vilcinoties pārdomās, kā nepieļaut kļūdu ar nepārdomātu rīcību, Hamlets mēģina rast atbildes arī uz vairākiem «mūžīgajiem» jautājumiem. Kas notiek ar cilvēka garu pēc nāves? Vai taisnīga atriebība attaisno noziegumu? Vai ir jēga cīnīties ar likteni, vai vienkāršāk ir ar to samierināties? Vai nāve ir nāves vērta un dzīve - dzīvošanas? Nespēja atbildēt uz šiem jautājumiem, arī gadsimtiem ejot, ir viena no šīs lugas mūžīgās aktualitātes atslēgām.

Gaidāmais iestudējums ir īpašs ar to, ka uz skatuves varēs redzēt gandrīz visu Daugavpils teātra trupu, dažus Saules skolas studiju programmas «Teātra māksla» audzēkņus, kā arī pieaicinātus viesmāksliniekus. Galvenajā lomā iejutīsies brīvmākslinieks no Rīgas - Jurijs Djakonovs, kurš ir absolvējis Kultūras akadēmiju, spēlējis dažādu teātru izrādēs, tostarp M.Čehova Rīgas Krievu teātrī, Dailes teātrī un Latvijas Nacionālajā teātrī, un 2011.gadā ticis nominēts «Spēlmaņu nakts» balvai kā gada jaunais skatuves mākslinieks.

Ar režisori Sosnovsku Daugavpils teātris sadarbojas jau kopš 2013.gada teātra festivāla/darbnīcas «Telpa - Daugavpils». 2015.gadā poļu režisore Daugavpils teātrī iestudēja izrādi «Pie mums viss kārtībā», kas tika nominēta «Spēlmaņu nakts 2015» balvai nominācijā «Gada mazās formas izrāde», kā arī par scenogrāfiju nominācijā «Gada scenogrāfs».

Scenogrāfiju un kostīmus iestudējumam «Hamlets» veidos tā pati komanda, kas strādāja pie nominētās izrādes.

Tuvākā izrāde paredzēta 21.maijā plkst.19.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu