Zatlers: Padomju armija bija gatava kodolkaram, bet ne kodolkatastrofai Černobiļā (146)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Padomju armija bija gatava kodolkaram, bet ne kodolkatastrofai Černobiļā, starptautiskajā forumā «Černobiļas pieredze pasaules kodoldrošībai» Ukrainā sacīja bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Uzrunājot klātesošos, Zatlers, kurš pats piedalījās 1986. gadā Černobiļas avārijas seku likvidēšanā, akcentēja, ka uzskata par savu pienākumu stāstīt cilvēkiem, ko nozīmē Černobiļas katastrofa un kādas ir šīs avārijas sekas, informēja Latvijas Ārlietu ministrija.

Zatlers arī uzsvēra, ka Černobiļas katastrofa ir postošākā kodolkatastrofa pasaulē un starptautiskā sabiedrība vienmēr atcerēsies Černobiļas pieredzi un atbalstīs Ukrainu.

Forumu organizēja Ukrainas Ārlietu ministrija un Ekoloģijas un dabas resursu ministrija. Foruma goda viesi bija Zatlers un pirmais Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks.

Zatlers šonedēļ apmeklēja Ukrainu, lai piedalītos Černobiļas katastrofas 30.gadadienas piemiņas pasākumos. Ceturtdien Zatlers kopā ar citām ārvalstu delegācijām izpētes braucienā apmeklēja Černobiļas un Pripjatjas slēgto zonu. Brauciena laikā delegācijām bija iespēja iepazīties ar Černobiļas atomelektrostacijas darbu un apskatīt jaunās patvertnes celtniecības procesu. Tāpat delegācijas apmeklēja Černobiļas katastrofas memoriālu, godinot upuru piemiņu.

Zatlers tikās ar Ukrainas ārpolitikas un iekšpolitikas ekspertiem, pārrunājot aktuālo situāciju valstī un daloties pārdomās par politikas procesiem Eiropā.

Tāpat bijušais prezidents godināja Ukrainas Holodomora (Lielā bada) upuru piemiņu, apmeklējot Nacionālo Holodomora upuru piemiņas memoriālu, kā arī apmeklēja Baltijas, Ziemeļvalstu un Ukrainas mūsdienu mākslas izstādi «Identitāte. Aiz nenoteiktības priekškara» Ukrainas Nacionālajā mākslas muzejā. Šajā izstādē, kuras kuratore ir Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese, ir skatāmi arī triju Latvijas mākslinieču - Ievas Epneres, Katrīnas Neiburgas un Annas Aizsilnieces - darbi.

Nākamnedēļ, 26.aprīlī, apritēs 30.gadadiena kopš 1986.gada 26.aprīli pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja Černobiļas atomelektrostacijas ceturtais reaktors.

Komentāri (146)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu