Krievijas mediji «Panamas dokumentus» saista ar ASV un CIP vēlmi vājināt savus konkurentus (99)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) izveidotās «East StratCom Task Force» komandas iknedēļas izdevumā «Disinformation Review» («Dezinformācijas apskats») pieminētas arī atsevišķas Krievijas publikācijas, kurās apgalvots, ka tā dēvētie Panamas dokumenti ir ASV sazvērestība pret saviem pretiniekiem.

Apskatā norādīts, ka ar Krievijas valsts informācijas aģentūras «Rossiya Segodnya» vadītāju Dmitriju Kiseļovu saistītajā šovā «Vesti nedeli» pausts apgalvojums, ka, publiskojot «Panamas dokumentus», ASV patiesībā vēlas ofšoru naudu no visas pasaules piesaistīt tieši sev. Informācijas atspēkojumā gan minēts fakts, ka pie šiem dokumentiem patiesībā strādā vairāk nekā 190 pētnieciskie žurnālisti no vairāk nekā 60 valstīm, veidojot savstarpēju sadarbību.

Kādā no minētajiem dezinformācijas piemēriem pievērsta arī uzmanība apgalvojumam, ka patiesībā materiālus nav izplatījuši un analizējuši pētnieciskie žurnālisti, bet gan Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP), kas šādā veidā mēģina «uzbrukt» ASV konkurentiem un ienaidniekiem. Arī šajā dezinformācijas atspēkojumā uzsvērts, ka pie dokumentiem strādājuši tieši žurnālisti, nevis CIP.

Kādā tīmekļa vietnē publicēts arī apgalvojums, ka aiz «Panamas dokumentiem» patiesībā stāvot amerikāņu miljardieris Džordžs Soross. Dokumentu publiskošana esot Sorosa atriebība Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš esot aizliedzis Sorosa nevalstiskās organizācijas, kuras esot plānojušas Krievijas Maidanu. Dezinformācijas atspēkojumā gan norādīts, ka šādai informācijai nav pilnīgi nekādu pamatu un pierādījumu.

Minētie «Panamas dokumenti» liecina, ka pārskaitījumos par vismaz diviem miljardiem ASV dolāru ir iesaistīti cilvēki un uzņēmumi, kas ir saistīti ar Putinu, tostarp čellists Sergejs Roldugins. Putins atzina, ka dokumentos atrodamā informācija par ofšora kompānijām ir patiesa, bet atbalstīja savu draugu Rolduginu, sakot, ka viņš visu savu naudu iztērē par mūzikas instrumentiem.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla «mītu kliedēšanas» komanda, bet «East StratCom Task Force» tikai apkopo minēto informāciju.

Komentāri (99)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu