Foto: Piemiņas zīmes pasniegšana Černobiļas katastrofas seku likvidēšanai (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Iekšlietu ministrijā notika svinīgais pasākums, kurā, pieminot Černobiļas AES avārijas 30.gadadienu, avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem tika pasniegta īpaši izveidota Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka piemiņas zīme.

Svinīgajā pasākumā piedalījās iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevhens Perebijnis, eksprezidents Valdis Zatlers, biedrības «Latvijas savienība Černobiļa» prezidents Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks, publiciste Marina Kosteņecka un mūziķe Ieva Akuratere.

Pasākumā apskatāma Černobiļas traģēdijas piemiņai veltīta fotoizstāde, kā arī fotoizstāde, kas veltīta Hirosimas un Nagasaki atombumbas sprādziena upuru piemiņai.

Kopumā Latvijā trīs gadu laikā ar Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieka piemiņas zīmi paredzēts apbalvot ap 6000 Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku.

Radiācija ir ietekmējusi šo cilvēku veselību un dzīves kvalitāti - 3374 dalībnieki ir kļuvuši par invalīdiem, 458 personas ir zaudējušas darba spējas 10-25% apmērā. Uz 1.janvāri valsts reģistrā ir 5058 Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji un 1755 cietušās personas, tai skaitā 1602 bērni.

Kā ziņots, aprit 30.gadadiena kopš Černobiļas katastrofas - Černobiļas atomelektrostacijas ceturtais reaktors pēc neveiksmīga eksperimenta eksplodēja plkst.1.23 naktī uz 1986.gada 26.aprīli, izmetot gaisā milzīgu radioaktīvā piesārņojuma mākoni. Radiācijas līmenis, kas atmosfērā nonāca pēc reaktora eksplozijas, 400 reizes pārsniedza radioaktīvo vielu daudzumu Hirosimā pēc atombumbas sprādziena.

Mēģinot novērst avārijas sekas un apslēpt notikušo, padomju amatpersonas uz avārijas vietu nosūtīja tūkstošiem nepietiekami aizsargātu glābšanas dienestu un tiesībsargājošo institūciju darbinieku un karavīru. Pēc spēcīgā apstarojuma glābēji izdzīvoja tikai dažas nedēļas, mirstot mokošā un ilgā nāvē.

Reaktora sprādzienā gāja bojā divi strādnieki, bet nākamo mēnešu laikā no radiācijas mira vēl 28 glābēji un stacijas darbinieki.

Avārijas seku likvidēšanas darbos kopskaitā piedalījās ap 800 000 cilvēku no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Latvijas un citām valstīm. No Latvijas šajos darbos tika iesaistīti vairāk nekā 6000 iedzīvotāju. Radiācija ir ietekmējusi un pasliktinājusi šo cilvēku veselību - vairāk nekā 3374 no viņiem piešķirta invaliditāte, vairāk nekā 900 ir miruši, un daudzi zaudējuši darbaspējas.

Lai gan kopš katastrofas apritējis nu jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimts, joprojām ekspertu starpā nav vienprātības par to, cik cilvēku dzīvību avārija laupījusi. Ukrainas dati liecina, ka dzīvību zaudējuši vairāk nekā 25 000 avārijas seku likvidētāju.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu