«Panamas dokumentos» atklāj Putina drauga Roldugina saistību ar Magņitska lietu (132)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina drauga čellista un miljardiera Sergeja Roldugina firmā nonākusi tieši tā nauda, kuras izlaupīšanas shēmu no Krievijas valsts budžeta 2008.gadā atklāja Sergejs Magņitskis, teikts jaunākajā pētījumā par «Panamas dokumentiem».

Pie šāda secinājuma nonākuši žurnālisti, kas izsekojuši no uzņēmuma «Rosneft» akciju realizācijas iegūtās naudas pārvietošanas ķēdei.

Pirms astoņiem gadiem budžeta līdzekļi - aptuveni 230 miljoni ASV dolāru - nokļuvuši vairākos ārvalstu ofšoros.

Tieši no šiem līdzekļiem viena no firmām rezultātā samaksājusi Panamas uzņēmumam «International Media Overseas» (IOM), iegādājoties «Rosneft» akcijas. IOM vienīgais īpašnieks tobrīd bijis Roldugins.

Magņitskis, kurš uzgājis šo shēmu, vērsās Krievijas Izmeklēšanas komisijā ar informāciju par Krievijas budžeta līdzekļu izlaupīšanu.

Tomēr pēc tam viņš pats tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un ieslodzīts izmeklēšanas izolatorā.

Magņitskis nomira 2009.gada novembrī cietumā «Matrosskaja tišina». Atbilstoši oficiālajai versijai - ar sirdstrieku.

Sergejs Roldugins savulaik dzīvojis Latvijā un ir beidzis Rīgas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu. Kā noskaidrojusi «Latvijas Avīze», arī mūsdienās viņš Latvijā mēdz uzturēties bieži.

Viņa brālis Jevgeņijs Roldugins pašlaik vada Krievijas koncerna «Gazprom» pārstāvniecību Rīgā un savulaik strādājis LPSR Valsts drošības komitejā (VDK).

Jevgeņijs Roldugins un Putins bijuši kursabiedri PSRS VDK institūtā, noskaidrojis laikraksts.

«Panamas dokumenti» liecina, ka pārskaitījumos par vismaz diviem miljardiem ASV dolāru ir iesaistīti cilvēki un uzņēmumi, kas ir saistīti ar Putinu, arī čellists Roldugins.

Komentāri (132)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu