Opolais vēlas dziedāt jaunajās Latvijas koncertzālēs, lai par tām pastāstītu ārzemēs (12)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dziedātāja Kristīne Opolais, kura rudenī uzstāsies solokoncertos Liepājā, Rēzeknē un Rīgā, vēlas dziedāt jaunajās Latvijas zālēs, lai par tām pastāstītu ārzemēs, aģentūrai BNS, stāstot par savu solokoncertu norisi, ceturtdien teica Opolais.

«Man kā māksliniecei ir interese nodziedāt jaunajās zālēs. Vēl nezinām par Cēsīm, bet Liepājā un Rēzeknē noteikti. Mani interesē tas, kā skan šajās zālēs. Es arī nesu Latvijas vārdu pasaulē un varu izstāstīt ārzemēs, ka jābrauc māksliniekiem uz Latviju, jo mums ir labas zāles,» skaidroja dziedātāja. Lēmumu uzstāties vairākos koncertos viņa pieņēmusi intuīcijas vadīta, kā arī apdomājot savas iespējas. «Kāpēc ne vairākus koncertus? Kāpēc ne tūri?» pēc Andreja Žagara aicinājuma uztāties Latvijā, domājusi Opolais.

Viņa gadu gaitā saņēmusi daudzus aicinājumus uzstāties Latvijā. Vairākas pārrunas notikušas arī ar tagadējo Latvijas Nacionālās operas vadītāju Zigmaru Liepiņu, bet Opolais bijis grūti atgriezties pēc tam, kad kādreizējais vadītājs Žagars to atstāja. «Man emocionāli bija grūti pēc Andreja aiziešanas, jo opera bija manas mājas, mana ģimene. Andrejs Žagars bija mani atradis un atvēris, izveidoju un attīstījis. Viņš bija pirmais cilvēks, kas atvēra man pašai sevi,» stāstīja dziedātāja.

Opolais pozitīvi vērtē operas translācijas, kurās Latvijas mūzikas mīļotāji var sekot līdzi viņas darbam ASV. Dziedātāja uzsvēra, ka arī šis faktors viņai liek justies labāk, koncertējot Latvijā, jo klausītāji zina viņas gaitas. «Mājās grūti dziedāt, jo visi salīdzina ar to, kas bija iepriekš. Man bija svarīgi, lai tas, ko esmu darījusi ārzemēs, īpaši Amerikā būtu zināms arī mājās. Katram māksliniekam ir svarīgi gūt atzinību savā valstī,» uzsvēra Opolais.

Dziedātāja stāstīja, ka cenšas sargāt savu balsi un ļoti daudziem koncertus atsaka. «Es ļoti daudziem saku nē, jo dziedātājam ir svarīgi atpūsties. Ja es dotos visur, kur mani aicina, es domāju, ka mana balss būtu daudz vairāk nogurusi un es nevarētu paveikt, piemēram, to, ko izdarīju Metropolitēna operā, nodziedot divas dažādas partijas pēc kārtas. Dziedātāja iespējas ir limitētas, jo ir tikai divas balss saites,» stāstīja Opolais.

Viņa atcēlusi arī Fromentāla Alevī operas «Žīdiete» iestudējumu Bavārijas Valsts operā. «Ļoti grūti saprast, kā pēc dažām citām nodziedātām lomām, tu jutīsies repertuārā, kas ir ieplānots trīs gadus atpakaļ. Es sapratu, ka pēc itāļu lomām, itāļu spinto repertuāra, šī franču loma, mūzika un dramaturģija man ne mentāli, ne fiziski, ne vokāli nepiestāv,» stāstīja Opolais.

Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» koncerts norisināsies Opolais solo koncerts norisināsies 30.septembrī, Latgales vēstniecībā «Gors» - 2.oktobrī, bet Latvijas Nacionālajā operā - 4.oktobrī.

Koncertos Opolais muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri itāļu diriģenta Sesto Kvatrīni vadībā. Tajos skanēs ārijas un instrumentālās epizodes no Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Pjetro Maskanji, Kamila Sensānsa, Frančesko Čilea un Alfredo Katalani zināmām un arī mazpazīstamām operām.

Koncertus rīko Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds, kas dibināts ar mērķi veicināt un attīstīt augstas raudzes kultūras projektus, īpaši izceļot mūzikas un mākslas nozares, piesaistot valsts, mecenātu un Eiropas fondu finansējumu. Fonda mērķis ir ilgtermiņā īstenot kultūras artefaktu rašanos un dzīvotspēju.

Opolais dzimusi Rēzeknē, studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, profesionalitāti papildinājusi pie Margaritas Gruzdevas un kopš 2007.gada - pie Margarētes Honigas Amsterdamā.

Opolais regulāri viesojas pasaules prestižākajos opernamos - Ņujorkas Metropolitēna operā, Vīnes Valsts operā, Berlīnes Valsts operā, Bavārijas Valsts operā, Cīrihes Operā, Milānas «Teatro alla Scala» un Londonas Karaliskajā Konventgārdena operā, sadarbojoties ar tādiem diriģentiem kā Daniels Barenboims, Daniels Hārdings, Antonio Papano, Marko Armiljato, Luiss Langrē, Marks Minkovskis, Andris Nelsons un citi.

2016.gadā Kristīnei Opolais piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu