Foto: Atklāts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (43)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

Svinīgi atklāta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) atjaunotā galvenā ēka. Atklāšanas ceremonija sākas pie muzeja centrālās ieejas Valdemāra ielas pusē ar svinīgām uzrunām, kuras sacīja Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Lietuvas Republikas kultūras ministrs Šarūnas Birutis, Rīgas pilsētas galva Nils Ušakovs, gleznotāja Džemma Skulme un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Pēc svinīgajām uzrunām notika lentes pārgriešana, un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

Muzeja atklāšanās dienā ieeja muzeja galvenajā ēkā ir brīva. Muzejs strādā no plkst.10 līdz 18, bet ieeja muzejā būs atvērta līdz plkst.17.30.

Turpmāk LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā - otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst.10 līdz 18, piektdienās no plkst.10 līdz 20, sestdienās un svētdienās no plkst.10 līdz 17. Piektdienās atgriezīsies apmeklētāju iemīļotās «Vēlās piektdienas», sniedzot iespēju apskatīt muzeja ekspozīcijas un izstādes līdz astoņiem vakarā. Savukārt katra mēneša pēdējā svētdienā ikviens interesents varēs iepazīties ar LNMM pastāvīgo ekspozīciju bez maksas. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Atklāšanas gadā LNMM galvenajā ēkā plānots sagaidīt vairāk nekā 100 000 apmeklētāju.

LNMM ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 ir pirmā mākslas muzeja celtne Baltijā un valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Trīs gadu laikā - no 2013.gada līdz 2015.gadam - pilnībā atjaunots LNMM galvenās ēkas vēsturiskais apjoms, ievērojami paplašinātas telpas - izveidota apakšzemes piebūve un iegūtas jaunas izstāžu platības muzeja bēniņos. Tagad apmeklētājiem būs iespēja izstaigāt vēsturiskās ēkas četrus stāvus un jauno - piekto - kupolstāvu ar jumta terasēm, kā arī iespaidīgo muzeja jaunbūves apjomu divos pazemes stāvu līmeņos. Ēkas kopējā platība pašlaik ir 8249 kvadrātmetri. Tik vērienīga restaurācija, rekonstrukcija un modernizācija notikusi pirmo reizi ēkas 111 gadu vēsturē.

LNMM vēsturiskās ēkas rekonstrukcijai, restaurācijai un infrastruktūras uzlabošanai ir veikts ieguldījums kopsummā 15 355 571 eiro apmērā. Tajā skaitā Kultūras ministrijas piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums 13 050 898 eiro, valsts budžeta dotācija Rīgas pilsētas pašvaldībai 345 500 eiro un Rīgas pašvaldības budžeta finansējums 1 959 173 eiro.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu