Par izvarošanu notiesātais Izraēlas eksprezidents Kacavs lūdz apžēlošanu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Melissa Robison, CC BY-NC 2.0

Bijušais Izraēlas prezidents Moše Kacavs, kurš izcieš septiņu gadu cietumsodu par izvarošanu un citiem seksuāliem noziegumiem, svētdien lūdzis pašreizējo valsts prezidentu Reuvenu Rivlinu viņu apžēlot, pavēstīja Izraēlas prezidenta kanceleja.

«Šodien prezidenta kancelejā tika saņemts apžēlošanas lūgums,» sacīts paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka atbilstoši esošajai kārtībai šis lūgums nodots prezidenta kancelejas juridiskajam departamentam.

Aprīlī pirmstermiņa atbrīvošanas komisija noraidīja Kacava lūgumu par pirmstermiņa atbrīvošanu, norādot, ka 70 gadu vecais Kacavs neizrāda nožēlu.

«Ieslodzītais uzdod sevi par upuri un notikušajā ilgstoši vaino citus,» bija sacīts pirmstermiņa atbrīvošanas komisijas slēdzienā.

Jau ziņots, ka Kacavs 2011.gada deembrī sāka izciest septiņu gadu cietumsodu, kas viņam tika piespriests tā paša gada martā.

Prāva pret Kacavu sākās 2009.gada maijā. Telavivas apgabaltiesa 2010.gada 30.decembrī atzina viņu par vainīgu divos izvarošanas gadījumos un seksuālā uzmācībā, un 2011.gada 22.martā viņam tika piespriests septiņu gadu cietumsods. Izraēlas Augstākā tiesa, izskatot Kacava apelāciju, 2011.gada 10.novembrī atstāja spēkā viņam piespriesto sodu.

Tiesa, atzīstot Kacavu par vainīgu, paziņoja, ka viņa liecības esot pilnas ar meliem. Kacavs tika atzīts par vainīgu arī tiesvedības traucēšanā, jo viņš mēģinājis apspriest ar vienu sūdzētāju viņas liecības policijai.

Moše Kacavs divreiz izvaroja savu sekretāri laikā no 1996. līdz 1999.gadam, kad viņš bija Izraēlas tūrisma ministrs. Viņš arī seksuāli uzmācās divām citām darbiniecēm savas prezidentūras laikā. Kacavs bija Izraēlas prezidents no 2000. līdz 2007.gadam.

Kacavs 2006.gada jūlijā iesniedza ģenerālprokuroram sūdzību par savu bijušo darbinieci, kura mēģinot viņu šantažēt. Pēc ģenerālprokurora veiktās izmeklēšanas šī sieviete apsūdzēja Kacavu viņas izvarošanā.

2007.gadā Kacavs atkāpās no valsts prezidenta amata, tādējādi īstenojot ar prokuratūru panākto kompromisa vienošanos, kas viņam solīja neizvirzīt apsūdzību izvarošanā. Tomēr 2008.gadā Kacavs paziņoja par vienošanās anulēšanu.

Irānā dzimušais Kacavs 1951.gadā kopā ar ģimeni ieceļoja Izraēlā. 24 gadu vecumā viņš kļuva par gados jaunāko pilsētas mēru Izraēlā. Vēlāk viņš ieņēma amatus valdībā kā labējās partijas «Likud» («Konsolidācija») biedrs.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu