Sākas Arhitektūras nedēļas pasākumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No šodienas sākas Arhitektūras nedēļas pasākumi, kuru laikā ikviens interesents varēs iepazīt Latvijas arhitektūras jaunākos sasniegumus, kā arī vērtēt pasaules arhitektūras tendences kopā ar atzītiem ārvalstu ekspertiem.

Arhitektūras nedēļa iesākas šodien plkst.12, kad pie kinoteātra «Splendid Palace» tiks atklāta «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016» pusfinālistu darbu izstāde. Tajā būs aplūkojami 16 nacionālās žūrijas atlasītie darbi, kas tika izvirzīti tālākai cīņai par balvu. Izstāde būs apskatāma līdz 22.maijam, arī Muzeju nakts laikā.

Otrdien, 17.maijā, plkst.18.30 pirmo reizi Latvijā tiks demonstrēta dokumentālā firma «Konkurss» («The Competition»), kurā režisors atklāj dramatiskās un dažbrīd arī komiskās pasaulslavenu arhitektu konkurences aizkulises. Filmas pirmizrādi atklās pats filmas autors - spāņu arhitekts Anhels Borego Kubero.

Trešdien, 19.maijā, no plkst.11 līdz 14 «Splendid Palace» Jaunajā zālē notiks trīs publiskas bezmaksas lekcijas, ko sniegs pasaulē atzīti arhitektūras eksperti. Arhitekts Taners Merkelejs (Nīderlande) stāstīs par sava pārstāvētā arhitektu biroja «Office for Metropolitan Architecture» (OMA) dalību konkursos, kā arī pašu projektēšanas procesu - haosu, skaidrību un radīšanu. Dizainere un publiciste Tamāra Šafrīra (Izraēla/Nīderlande) analizēs tendenci uzlūkot ēkas atrauti no to arhitektiem, dizaineriem un apkārtējās telpas. Savukārt daudzu konkursu uzvarētāja arhitekte Lina Gotmē (Libāna/Francija) aicinās domāt par radīšanas procesu un apstākļiem, kas rezultējas ar labu arhitektūru.

Ceturtdien, 19.maija vakarā, kinoteātrī «Splendid Palace» notiks «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016» pasniegšanas ceremonija. Lai noskaidrotu gada spilgtākos arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veica starptautiskā žūrija - arhitekts Pēters Loo no Igaunijas, arhitekts Mariuss Šaliamors no Lietuvas, arhitekte, profesore Eva Kuriloviča no Polijas, kā arī dizainere un publiciste Tamāra Šafrīra no Izraēlas, kura šobrīd strādā un dzīvo Nīderlandē.

Arhitektūras nedēļas notikumus šogad vieno tēma par arhitektūras uztveri un vērtēšanu, meklējot atbildes uz jautājumu «Kas ir laba arhitektūra?».

LETA jau ziņoja, ka šogad «Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016» pusfinālam izvirzīti 16 darbi no konkursam kopumā iesniegtā 51 darba.

No pusfinālam izvirzītajiem darbiem lielākais skaits - septiņi - ir rekonstrukcijas un restaurācijas darbi. Pusfinālam izvirzīti «Aldara» alus darbnīca, Dzintaru koncertzāle, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Maltas vidusskola, Rēzeknes Zaļā sinagoga, Ventspils Profesionālās vidusskolas mācību ēka un «Villa Rota».

Pusfinālam izvirzītas arī sešas jaunbūves - Ceļu satiksmes drošības direkcijas klientu apkalpošanas centrs, Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskais centrs, apartamentu komplekss «Kado Karim», «Kolekcionāra māja», Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs «Lielais dzintars» un Ventspils Profesionālās vidusskolas dienesta viesnīca.

No interjera risinājumiem pusfinālā iekļauts divu līmeņu lofts «Ģipša fabrikā», starp vides objektiem pusfinālam izvirzīta Neikenkalna dabas koncertzāle Dikļos, bet arhitektūras procesu kategorijā pusfinālam izvirzīti raidījums «Adreses» un R.Šmēlinga konference «Vecrīgas reģenerācija: vai vecpilsētai būtu jāpielāgojas (laikam)».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu