Izraēla sāks atmīnēšanu svarīgā kristiešu svētvietā (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: le calmar, CC BY-NC 2.0

Teju piecas desmitgades pēc 1967.gada Arābu-Izraēlas kara izraēlieši gatavojas sākt atmīnēšanu vienā no svarīgākajām kristiešu svētvietām, kas izveidojusies līdzās vietai, kur Jordānas upē atbilstoši tradīcijai notikusi Jēzus kristīšana, pavēstīja Izraēlas Aizsardzības ministrija.

Atmīnēšana varētu sākties gada beigās.

Kasr al Jahuda (Ebreju pils) ir rietumu puse vietai, kur, kā uzskata ticīgie, Jānis Kristītājs kristījis Jēzu.

Svētvieta atrodas apvidū, kas okupētajās palestīniešu Rietumkrasta teritorijās pilnībā atrodas Izraēlas kontrolē. To pārzina Izraēlas armijas Civilā administrācija un Izraēlas Tūrisma ministrija.

No mīnām jāatbrīvo aptuveni kvadrātkilometru liela platība, turklāt tā, lai nevienam no Viduslaiku klosteriem, ko svētvietā uzbūvējuši krustneši un svētceļnieki, nenodarītu postījumus, paskaidroja Aizsardzības ministrija.

Izraēlas speciālisti strādās kopā ar britu atmīnēšanas labdarības organizāciju «Halo Trust».

Svētvieta atradās Jordānijas kontrolē no 1948.gada, kad tika nodibināta Izraēla, līdz 1967.gada karam, kad Izraēla atkaroja Rietumkrastu Jordānijai.

Tāpat kā daudzi citi rajoni līdzās Izraēlas un Jordānijas robežai, arī šajā apvidū notika kaujas. Tā kā Jordānijas karavīri izmantoja svētvietas ēkas, lai uzbruktu tuvīnajām izraēliešu kopienām, Izraēla ēkās izvietoja mīnas, skaidroja ministrijā.

Atskaitot nelielu svētvietas daļu, kuru ik gadu apmeklē ap 500 000 tūristu, pārējo apvidu ieskauj mīnu lauki.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu