«EgyptAir» lidmašīnas pazušana: Piecas iespējamās notikušā versijas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kamēr Vidusjūrā turpinās pazudušās «EgyptAir» lidmašīnas «Airbus A320» meklējumi, britu medijs «Mirror» ir apkopojis piecas teorijas, kas varētu būt galvenais katastrofas iemesls. 

Atgādinām, ka lidmašīna pazuda no radariem aptuveni 45 minūtes pirms plānotās nosēšanās. Tajā brīdī «EgyptAir» lidaparāts atradies 280 kilometru attālumā no Ēģiptes piekrastes. Lidmašīnā atradušies 66 cilvēki - 12 dažādu valstu pilsoņi. Ņemot vērā izskanējušo informāciju, ir izvirzītas piecas notikušā teorijas.

1.Terorisms

Ja tas ir terorisms, tad šis būtu jau trešais šāda veida incidents, lidojumiem no un uz Ēģipti pēdējo mēnešu laikā. Oktobrī no Šarmelšeihas uz Sanktpēterburgu pacelšanās laikā nokrita «Metrojet» lidmašīna, kurā atradās 224 cilvēki. Par šo notikumu atbildību uzņēmās «Islāma valsts» teroristi, bet Krievijas, ASV un Lielbritānijas varasiestādes kā galveno aviokatastrofas cēloni nosaukušas bumbas sprādzienu.

Tikmēr «Islāma valsts» ir draudējusi Francijai ar nākamajiem - jauna veida uzbrukumiem, un tas izraisījis lielāko trauksmi kopš pērnā gada novembra, kad notika Parīzes terorakti. Bijušais Francijas gaisa incidentu izmeklēšanas vienības vadītājs Žans Pols Trodē paziņojis, ka lidmašīnas pazušanu «ar lielu varbūtību ir izraisījis uzbrukums». Trodē, kurš ir viens no respektētākajiem cilvēkiem aviācijas jomā, norādījis, ka notikušais ir «brutāls noziegums».

«Tehniska problēma, uguns, vai dzinēja problēmas neizraisa tūlītēju negadījumu un ir iespēja reaģēt, informēt dispečerus. Komanda neko neteica un nereaģēja. Tāpēc var apgalvot, ka tas ir bijis negaidīts uzbrukums,» uzskata Trodē.

2.Mehāniskas kļūmes

«Elwatann News» vēsta, ka šī pati limdašīna 2013.gada jūnijā ir atgriezusies lidostā, jo tai bijušas bīstamas problēmas ar dzinēju. Vēlāk mehāniķi gan atrada kļūmes iemeslu un to izlaboja. Taču netiek izslēgta iespēja, ka līdzīga rakstura kļūmes agri vai vēlu var atkārtoties.

3.Nolaupīšana

Martā šīs pašas aviokompānijas - «EgyptAir» lidojums no Aleksandrijas uz Kairu tika nolaupīts un novirzīts uz Kipru. Vēlāk tika noskaidrots, ka nolaupītājs vēlas redzēt savu bijušo sievu. Izmeklētāji šo versiju noteikti izskatīs par iespējamo iemeslu, taču lidmašīnas nolaupīšana ir daudz sarežģītāka, jo pēc 11.septembra teroraktiem ir ļoti būtiski uzlabota drošība.

Tiesa, daudzi nolaupītāji pēc nozieguma pastrādāšanas noteikti dos par sevi ziņu un veiks kādas prasības, taču nekas tamlīdzīgs nav dzirdēts no lidmašīnas pilotiem brīdī, kad lidmašīna pazuda no radariem.

4.Pilotu kļūme

Nevar izslēgt arī pašu pilotu pieļautu kļūmi, kas būtu izraisījusi aviokatastrofu. Viena no zināmkajām aviokatastrofām, kas notikusi virs jūras vai okeāna, ir «Air France» katastrofa 2009.gadā. Toreiz tika noskaidrots, ka piloti kļūdījušies ar kontroles ierīcēm, tādēļ lidmašīna nogāzusies, nogalinot 216 pasažierus un 12 apkalpes locekļus.

Izmeklētāji pieļauj, ka šāda kļūme varētu būt pieļauta šoreiz, jo vietā, kurā lidaparāts nozuda no radariem, šajā lidojumu maršurutā tiek uzsākta augstuma samazināšana, lai sagatavotos nosēšanās procedūrai Kairas lidostā.

5.Apzināta avārijas izraisīšana

Pēc 2015.gada martā notikušās katastrofas, kad «Germanwings» pilots Andreass Lubics ieslēdzās pilota kabīnē un apzināti ietrieca lidmašīnu kalnos, nogalinot visus 150 lidaparātā esošos cilvēkus. Vēlāk tika atklāts, ka Lubicam ir garīgās veselības problēmas, taču neviens tām nepievērsa uzmanību līdz katastrofas brīdim.

Pagaidām nekas nav zināms par «EgyptAir» lidmašīnas pilotu personību, taču izmeklētāji pilnīgi noteikti izskatīs arī šo versiju.

«Mirror» norāda, ka šīs teorijas un versijas ir sastādītas, ņemot vērā izskanējušo informāciju, taču precīzākas detaļas un izmeklēšanu veiks izmeklētāji.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu