Nepatīkami jaunumi daudziem «draugiem.lv» lietotājiem (101)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Interneta vidē dažādos ārzemju resursos izveidotas un uzturētas vairākas mājas lapas, kas vizuāli bijušas līdzīgas vietnes «draugiem.lv» autorizācijas lapai, aģentūra BNS uzzināja policijā, kas par vairāk nekā 1000 «draugiem.lv» lietotāju datu nelikumīgu iegūšanu aizturējusi trīs nepilngadīgos.

Portāla «draugiem.lv» lietotāju vidū sākotnēji ar vēstuļu sadaļas starpniecību tiek izplatīta informācija ar aicinājumu piepelnīties, kā arī norādīta interneta vides vietne, kurā šī peļņa ir gūstama. Lietotāji, izmantojot saziņā norādīto saiti, nonāca viltotajās mājas lapā, kas pēc izskata bijusi analoģiska «draugiem.lv».

Šādā veidā veicot autorizēšanos, lietotāji savus piekļuves datus faktiski nodevuši noziedzniekiem, kuri pēc tam nelikumīgi iegūtos virtuālās identitātes datus izmantoja, lai piekļūtu «draugiem.lv» lietotāju saziņas rīkiem un reklamētu interneta vietni, kas nodarbojas ar azartspēlēm.

Šādā veidā krāpnieki bija mēģinājuši gūt peļņu par klientu piesaisti konkrētajai interneta azartspēļu vietnei.

Izmeklēšanas rezultātā izdevās noskaidrot, ka noziegumu izdarījuši trīs 1999. gadā dzimuši jaunieši.

Pret šīm personām uzsākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām datu apstrādes sistēmā. Izņemtajos datu nesējos ir informācija par ievērojamu skaitu nelikumīgā veidā iegūtajām virtuālajām identitātēm visā Latvijā. Šobrīd zināms par vairāk nekā 1000 nelikumīgi iegūtām virtuālajām identitātēm, taču Valsts policija turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu citas personas, kuru dati varētu būt nelikumīgi iegūti šādā veidā.

Policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem un regulāri veikt standarta drošības pasākumus, lietojot interneta resursus. Tiek aicināts rūpīgi izvērtēt, kam un kādā interneta vietnē tiek sniegta personiska informācija un neievadīt personiskus, bankas datus un paroles, ja notiek pieslēgšanās nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem. Tāpat policija aicina uzmanīties, ja pēc paroles ievadīšanas interneta vietne nedarbojas vai atveras neierasts saturs. Šādā gadījumā nekavējoties jāsazinās ar vietnes uzturētāju.

Komentāri (101)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu