Par automašīnu kontrabandu apsūdzētie CSDD darbinieki turpina darbu direkcijā (73)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Par automašīnu kontrabandu trīs apsūdzētie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki turpina darbu direkcijā, pirmdien žurnālistiem pastāstīja CSDD Reģistrācijas daļas priekšnieks Ēriks Biķernieks.

Viņš norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde nav izteikusi aizliegumu aizdomās turētājiem turpināt darbu līdz šim ieņemtajos amatos. Par automašīnu kontrabandu apsūdzētie CSDD Rīgas nodaļā ieņem galveno reģistratoru amatus.

Tāpat CSDD Reģistrācijas daļas priekšnieks norādīja, ka, viņaprāt, pēc inkriminācijas dokumentos paustā, nevar saskatīt apsūdzēto vainu Ministru kabineta noteikumu par transportlīdzekļu reģistrāciju pārkāpumos.

Tomēr Biķernieks uzsvēra, ka simtprocentīgi nevar noliegt apsūdzēto darbinieku vainu, jo pastāv iespēja, ka VID rīcībā ir papildu informācija par darbinieku ārpusdarba rīcību, kas to pierāda.

Taujāts, vai notiek iekšējā izmeklēšana saistībā ar izvirzītajām apsūdzībām konkrētajiem darbiniekiem, Biķernieks norādīja, ka sākta dienesta pārbaude.

Pēc viņa teiktā, direkcija VID neziņoja, ka pašu darbinieki novēroti nodarbojamies ar aizdomīgām darbībām, bet gan par aizdomīgiem gadījumiem, kad muitas maksājumi netiek veikti. CSDD informēja VID gan par divām firmām, kuras, iespējams, organizējušas kontrabandu, gan par transportlīdzekļiem, kuri figurēja starp 28 automašīnām, kuras tika nelegāli reģistrētas.

Tāpat CSDD Reģistrācijas daļas priekšnieks pastāstīja, ka vēl pirms iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) 2004.gadā Satiksmes ministrija un Finanšu ministrija saskaņoja kārtību, kādā notiks transportlīdzekļu pārvirzīšana pār ES dalībvalstu muitas robežām un kā notiks to reģistrācija pēc tam, kad tie tiks ievesti no ES dalībvalstīm. Šī kārtība ir nemainīga jau 12 gadus, un nekādas citas normu interpretācijas nav bijušas no CSDD, pieturoties pie tās pašas kārtības. CSDD sagatavojusi virkni grozījumu projektu, kuri pirms divām nedēļām nosūtīti VID. Saņemts konceptuāls atbalsts no Finanšu ministrijas, lai tos virzītu tālāk uz valdību.

Pēc Biķernieka paustā, pieņemts lēmums, ka turpmāk visos gadījumos, kuros nepieciešama muitas formalitāšu kārtošana, tiks atlikta transportlīdzekļu reģistrācija, pārsūtot iegādes un citus dokumentus tālākai pārbaudei VID.

Aģentūra BNS jau rasktīja - VID pirmdien informēja, ka kontrabandas ceļā Latvijā ievestas vismaz 28 ekskluzīvas automašīnas, nodarot valstij vairāk nekā 220 tūkstošu eiro zaudējumus, ko veido nenomaksātais muitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis

Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš norādīja, ka šajā lietā ir septiņas aizdomās turētās personas, no kurām viena jau ir iepriekš sodīta. Starp aizdomās turamajiem figurē trīs CSDD darbinieki, kam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Podiņš sacīja, ka transportlīdzekļi ar Krievijas reģistrācijas numuriem un tehniskajām pasēm iebraukuši Latvijā un reģistrēti te jau ar pārdošanu apliecinošiem dokumentiem, kuros galvenokārt norādīts, ka automašīnas iegādātas Vācijā. Taču, pārbaudot dokumentus, konstatēts, ka Vācijā šādas personas, kas automašīnas pārdevušās, neeksistē, un dokumenti ir fiktīvi.

Iebraucot Latvijā, mašīnām uz mēnesi tika izsniegtas pagaidu atļaujas, un šī mēneša laikā tās tika pārdotas pircējiem Vācijā. Patlaban ar Vācijas kolēģiem tiekot risināts jautājums, ko ar šiem transportlīdzekļiem darīt tālāk.

Ekskluzīvās automašīnas, starp kurām figurē tādas markas kā «Bentley», «Ferrari», «BMW», «Audi» un «Land Rover», Latvijā vestas uz diviem uzņēmumiem, kuru darbība nav bijusi saistīta ar automašīnu tirdzniecību.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu