Rakstniecības un mūzikas muzejs durvis atkal vērs 2017.gada martā (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šomēnes sākušies Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas pārbūves un restaurācijas darbi, lai jau 2017.gada 31.martā atjaunotais muzejs atkal varētu uzņemt apmeklētājus.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols trešdien žurnālistiem stāstīja, ka sākotnēji muzeja rekonstrukcijas darbi aizkavējās, jo bija strīdi un pārsūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā.

«Rīgas nekad nebūs gatava, bet muzejam jābūt gatavam nākamā gada martā,» sacīja Tols, piebilstot, ka īpaši patīkami pēc ēkas rekonstrukcijas būs tas, ka tā tiks izgaismota. Viņš skaidroja, ka pārbūves laikā tiks veikta restaurācija un dažādi būvniecības darbi, bet galvenais, ka, noslēdzoties visiem darbiem, muzeja darbiniekiem un apmeklētājiem būs pieejama sakārtota vide.

«Tagad beidzot esam tajā posmā, kur ir skaidri prognozējami termiņi, finansējums, pienākumi un atbildība,» akcentēja Tols.

Rakstniecības un mūzikas muzeja direktore Iveta Ruskule piebilda, ka muzeja ēkas un satura lietotāji būs ne tikai muzejs, bet gan visa Latvijas sabiedrība un arī valsts viesi.

«Es domāju, ka tas būs ļoti ilgā laika posmā, tādēļ patlaban, manuprāt, mēs stāvam ļoti atbildīga notikuma priekšā,» pauda muzeja direktore, norādot, ka, tuvojoties Latvijas simtgadei, tiek atjaunoti daudzi kultūras objekti.

«Tāpat kā Rīga nekad nav gatava, arī muzejs nekad nav gatavs, jo to trupina veidot Latvijas sabiedrība dialogā ar gadu gaitā sakrāto kultūras mantojumu. Par muzeja ēkas rekonstrukciju un renovāciju, tolaik Raiņa literatūras un mākslas vēstures muzejs, sāka sapņot jau 1994.gadā. Nu šis brīdis ir pienācis, pārvarot iepirkuma apstrīdēšanas šķēršļus un krīzi, kad taps muzeja jaunā ēka,» akcentēja Ruskule.

Savukārt būvnieku - pilnsabiedrības «PMK un BBA» - pārstāvis Andris Traubergs uzsvēra, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas rekonstrukcija un restaurācija ir goda pienākums. Muzeja ēka ir kultūrvēsturisks piemineklis, taču būvniekiem jau ir pieredze ar šādiem objektiem, jo pavisam nesen būvnieki nodevuši Raiņa un Aspazijas vasarnīcu Jūrmalā.

Pēc Trauberga teiktā būvdarbu laikā nevajadzētu rasties nekādām problēmām, ja vien nebūs kādas neparedzams lietas, jo uzdevums būvniekiem ir skaidrs. Savukārt arhitekte Ija Rudzīte neslēpa, ka būtu priecīga, ja būvdarbu laikā ēkā izdotos atrast kādas līdz šim neapzinātas vērtības.

Jau ziņots, ka VNĪ Rakstniecības un mūzikas muzeja ēku Pils laukumā 2, Rīgā, nodevusi būvniekam - pilnsabiedrībai «PMK un BBA» - pārbūves un restaurācijas darbu veikšanai.

«PMK un BBA» uzvarēja VNĪ rīkotajā sarunu procedūrā un veiks muzeja pārbūves darbus par 3 369 718 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Pilnsabiedrībā «PMK un BBA» ir apvienojušās SIA «Jēkabpils PMK» un SIA «Baltic Builders Alliance».

Būvdarbi tiek īstenoti Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» iepriekš noteiktā projekta «Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcija» ietvaros. Kopējās projekta izmaksas, kas tiek segtas no Eiropas Ekonomikas zonas programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana», ir 4 947 685 eiro, neieskaitot PVN.

LETA jau ziņoja, ka ēkas pārbūves rezultātā tiks īstenota tās atjaunošana un pielāgošana muzeja vajadzībām. Nozīmīgākie plānotie būvdarbi būs pagrabstāva paplašināšana un pārbūve muzeja vajadzībām, ēkas pamatu un nesošo sienu pastiprināšana, stāvu plānojumu pārbūve, maksimāli saglabājot vēsturisko liceja ēkas mantojumu un vienlaicīgi pielāgojot telpas Rakstniecības un mūzikas muzeja vajadzībām.

Tāpat tiks veikti restaurācijas darbi ēkas fasādēm, logiem, durvīm, kāpnēm, grīdu segumiem un citiem ēkas būvelementiem, visu ēkas inženiertīklu pārbūve un modernizēšana, apdares darbi, izcelta ēkas vēsturiskā fasāde, paredzot tās dekoratīvo izgaismojumu, nodrošināta vides pieejamība - iebūvēti lifti, uzstādītas norādes zīmes u.c.

Ēka ir celta no 1785. līdz 1787.gadam kā divstāvu Ķeizariskais licejs, kuru projektējis būvmeistars Matiass Šonss. Realizējot arhitekta Roberta Pflūga ieceri, 19.gadsimta otrajā pusē ēka paaugstināta par vienu (trešo) stāvu, kā arī ieguvusi modernu historicisma stila fasādi.

LETA jau ziņoja, ka iepriekšējais iepirkums par Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju tika pabeigts bez rezultāta, bet viens no iepirkuma dalībniekiem - pilnsabiedrība «PMK un BBA» - iepirkuma rezultātus vairākkārt apstrīdējis. Pagājušā gada septembrī iepirkumā par Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju uzvarēja AS «LNK Industries», kas būvdarbus solīja veikt par 3 283 706 eiro, neieskaitot PVN.

Iepriekš bija paredzēts, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja restaurācija, pārbūve un ekspozīcijas izstrāde jāīsteno līdz 2016.gada 30.aprīlim.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu