Belēvičs: Es tieku apmelots (217)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Es neesmu Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centra pakalpojumus izmantojis nedz par maksu, nedz par valsts līdzekļiem, es tieku apmelots, trešdien pēc ZZS Saeimas frakcijas sēdes sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Viņam atbalstu pauda gan ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, gan ministru prezidents Māris Kučinskis. Abi politiķi norādīja, ka viņiem nav iemesla Belēvičam neticēt, savukārt, ja ministrs «melo acīs skatīdamies», tad viņam amats būs jāpamet.

Belēvičs sacīja, ka gan iepriekšējās nedēļas pirmdienā, gan arī šajā pirmdienā ir veicis divas operācijas, taču nevis Onkoloģijas centrā, bet gan Ādažu privātslimnīcā. Ministrs arī žurnālistiem izdalīja čeku kopijas, kuros redzams Ādažu slimnīcas pakalpojumi 30.maijā un 6.jūnijā par divām identiskām summām - 45 eiro. Čeki datēti ar plkst.7.19 un plkst.7.09.

Viņš arī uzsvēra, ka tiekot apmelots no žurnālistu puses «uz anonīma epasta pamata», jo žurnālistiem jau iepriekš norādījis, ka nav izmantojis Onkoloģijas centra pakalpojumus, pat parādot Austrumu privātslimnīcas čekus. «Tas netraucēja «Latvijas avīzei» paust, ka esmu sagatavojis kaut kādus nepatiesus čekus», sacīja Belēvičs, uzsverot, ka medicīnas pakalpojumus saņēmis ārpus sava darba laika.

Ministrs skaidroja, ka centrā maijā ir bijis, taču saistībā ar darbu nevis, lai saņemtu ārstniecības pakalpojumus. To, ka Belēvičs Onkologijas centrā pakalpojumus nav saņēmis, viņš aicināja apliecināt arī Austrumu slimnīcas vadītājai Anitai Slokenbergai. Belēvičs arī atļāva sniegt informāciju par viņa, kā pacienta veselības stāvokli.

Belēvičs sacīja, ka arī «Latvijas avīzes» publikācijā ir izmantoti vārdi «iespējams, apgājis rindu», nevis konkrēti pausts, ka viņš ir izmantojis Onkoloģijas centra pakalpojumus, un ka konsultēsies ar saviem advokātiem kā rīkoties tālāk šajā situācijā.

Savukārt Kučinskis atzina, ka drošības iestādēm ir tiesības sekot līdzi notikumu attīstībai, turklāt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau ir sācis savu izmeklēšanu. Visu interesēs ir uzzināt patiesību un tā tiks noskaidrota, pauda Kučinskis.

Premjers arī atzina, ka arī tad, ja Belēvičs būtu izmantojis Onkoloģijas centra pakalpojumus ārpus rindas kārtībā, bet to atzītu, viņam būtu bijis jāatkāpjas.

Savukārt Brigmanis pastāstīja, ka frakcija norādījusi ministram uz viņa neatbilstošo attieksmi pret medijiem, taču vienlaikus tā neesot izmeklēšanas organizācija un uzticas ministra paustajam. «Mums nav iemesla neticēt, taču ja viņš melo un ir notikusi, mūsuprāt, nepieņemama rīcība, viņam jāatkāpjas. Par attieksmi pret medijiem - vienalga pat, ja uzdod nepatīkamus jautājumus, viņš ir viens no galvenajām valsts amatpersonām, viņam ir jāatbild, nevis jāaizcērt durvis,» sacīja Brigmanis.

Savukārt, ja mediji ir publicējuši nepārbaudītu informāciju, tā ir vēršanās pret valsts amatpersonu, taču tas esot paša Belēviča ziņā – vērsties tiesībsargājošajās institūcijās par to vai nē, teica Brigmanis.

Brigmanis arī aicināja Belēviču vērsties tiesībsargājošajās institūcijās, jo tādējādi tikšot ātrāk ieviesta pilnīga skaidrība. «Nevar tā notikt, ka vēršas pret ministru un cenšas viņu noņemt nost vienkārši tāpēc, ka viņš nepatīk,» sacīja Brigmanis, uzsverot, ka tā mediji nedrīkst publicēt informāciju ar vārdu «iespējams». «Vietām jau tas vārds «iespējams» ir pazudis un cilvēki to uztver par patiesību. Mūsu frakcija ir pieņēmusi lēmumu – ja ministrs ir vainīgs, viņam jāatkāpjas, ja nav, tad ir darbs institūcijām par vēršanos pret valsts varu,» uzsvēra partijas frakcijas priekšsēdētājs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka «Latvijas Avīze» trešdien raksta - Belēvičs maijā Latvijas Onkoloģijas centrā, iespējams, apgājis rindu, lai viņam tiktu veikta operācija.

Belēviča izsūtītajā paziņojumā presei trešdienas rītā sacīts, ka viņš nesniegs komentārus par savu veselības stāvokli. Viņš uzsvēris, ka pēdējo reizi valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus saņēmis 2004.gadā. Ministrs nav konkretizējis, kādā kārtībā palīdzību saņēmis. Rīgas Austrumu slimnīca norāda, ka nesniegs nekādu informāciju par Belēviču, jo izpaust datus par pacientu aizliedz likums.

Situāciju trešdien vērtēja ZZS Saeimas frakcijā.

Jau ziņots, ka Latvijā ir rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, jo atvēlētā kvota nav pietiekama, taču pakalpojumus var saņemt arī par maksu. Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova skaidro, ka par maksu pakalpojumi Latvijas Onkoloģijas centrā ir pieejami ievērojami ātrāk, pat dažu dienu laikā.

Komentāri (217)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu