/nginx/o/2018/07/29/11086067t1h6172.jpg)
Šī kūka ir leģendām apvīta. Stāsta, ka tā esot slavenās baletdejotājas Annas Pavlovas iecienīta un tādējādi arī guvusi savu nosaukumu. Austrālieši ir pārliecināti, ka tas ir viņu nacionālais lepnums, bet jaunzēlandieši kūku uzskata par savu. Lai vai kā, šo gaisīgo saldumu var pagatavot katrs.
Slinkā Pavlova
Nepieciešams:
- Bezē cepumi – 150 g
- Jogurts bez piedevām – 400 g
- Dažādas ogas (avenes, zemenes, mellenes, kazenes) – 500 g
- Piparmētru lapiņas – 1 saujiņa
Pagatavošana:
- Pusi no ogām saspied vai sablendē kopā ar daļu no piparmētru;
- Sadrumstalo bezē cepumus;
- 1/3 bezē cepumu kārto uz šķīvja, pa virsu liec 1/2 jogurta un 1/2 ogu mērces;
- Pāri ogām atkal kārto 1/3 bezē cepumu drumstalu, tad atlikušo jogurtu un ogu mērci;
- Desertu noslēdz ar atlikušo bezē cepumu drumstalu kārtu, rotā ar piparmētru lapiņām.
Šī deserta pagatavošanā vari izmantot lielu trauku vai arī vari gatavot desertu atsevišķos traukos.
Šo recepti iesaka Veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis
Slavenās balerīnas iecienītais našķis - pavlova
Īstai Pavlovas kūkai no ārpuses ir jābūt trauslai, bet iekšpusē – maigai, mīkstai un nedaudz staipīgai kā zefīrs. Tās sastāvā nav miltu, tikai olbaltums un cukurs – ja īpaši rūpējies par savu figūru, bet panašķēties tomēr gribas, kā to darīja balerīna Anna Pavlova, kuras vārdā arī nosaukts šis deserts. Starp citu, Pavlovai nav noteikti jābūt rotātai ar zemenēm!
Sastāvdaļas
- 2 olu baltumi
- 100 g cukura + 1,5 tējk., ko pievienot saldajam krējumam
- 1 tējk. citrona sulas
- 1 nepilna tējk. kartupeļu cietes
- 100 ml saldā krējuma
- ogas vai augļi
Pagatavošana
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.
- Bļodā liec olu baltumus. Raugies, lai tā ir ļoti tīra un sausa, citādi olu baltumi var nesaputoties. Saputo tos vieglās putās un pakāpeniski ber klāt cukuru, puto vēl kādas 7 minūtes.
- Uzmanīgi iecilā citrona sulu un kartupeļu cieti.
- Uz cepamās pannas izklāj cepamo papīru un ar ēdamkaroti veido 4 kūkas apmēram 10 cm diametrā, ar dakšu vari izveidot tādus kā valnīšus ap malām.
- Liec cepties un uzreiz samazini temperatūru līdz 120 grādiem, cep 1 h 25 min.
- Pa to laiku no attiecīgās sezonas ogām sablendē mērci bez cukura. Vari izmantot arī saldētas ogas, piemēram, brūklenes, mellenes, avenes, atstājot arī veselas ogas dekorēšanai. Ja ogas neizmantosi, mērci vari negatavot, tikai sagriez augļus mazākos gabaliņos.
- Kad kūkas izceptas, atdzesē tās, saputo saldo krējumu ar cukuru.
- Saldo krējumu kārto uz kūkas, dekorē ar veselām ogām vai augļiem un uzlej ogu mērci.
Sadarbībā ar «Četras Sezonas»
Leģendām apvītā kūka «Pavlova»
Nepieciešams:
- 6 olu baltumi
- pusotras glāzes pūdercukura
- 1 tējkarote galda etiķa
- 1 paciņa vaniļas cukura
- 1 tējkarote kukurūzas miltu
- 300 ml saldā krējuma + 3 ēdamkarotes cukura + paciņa vaniļas cukura
- augļi pēc izvēles (oriģinālā — kivi un zemenes)
Pagatavošana:
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Bļodu ar baltumiem uz desmit minūtēm ieliek siltā ūdens peldē. Sāk kult baltumus, pamazām liekot klāt cukuru. Kad pielikts viss cukurs, pieliek vaniļas cukuru, miltus un etiķi. Turpina kult, līdz masa ir ļoti stingra.
Cepeškrāsni sasilda 120 grādu temperatūrā jau iepriekš. Uz plāts uzliek cepampapīru, to apkaisa ar kukurūzas miltiem. Gatavo masu liek uz papīra, veidojot pabiezas kūkas pamatni apļa formā un cep cepeškrāsnī vienu stundu. Cepšanas laikā neveriet cepeškrāsni vaļā! Pēc stundas izslēdz cepeškrāsni un nedaudz paver durtiņas, tā atstāj 20 minūtes.
Tad izņem kūku un vēl patur līdz pilnīgai atdzišanai. Neraizējieties, ka kūka nedaudz sasēdīsies un virsiņa saplaisās.
Sakuļ putukrējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Liek uz kūkas un dekorē ar augļiem.
«Pavlova»
Nepieciešams:
- 6 olu baltumi
- pusotras glāzes pūdercukura
- 1 tējkarote vīna etiķa
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 1 tējkarote kukurūzas (kartupeļu) cietes
- 300 ml saldā krējuma + 1 ēdamkarotes cukura + 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- augļi pēc izvēles (oriģinālā — kivi un zemenes)
Pagatavošana:
Atdaliet baltumus no dzeltenumiem. Bļodu ar baltumiem uz desmit minūtēm ielieciet siltā ūdens peldē. Sāciet kult baltumus, pamazām liekot klāt cukuru. Kad pielikts viss cukurs, pieliek vaniļas cukuru, cieti (strīķētu karotīti, ne ar kaudzi) un etiķi. Turpina kult, līdz masa ir ļoti stingra.
Cepeškrāsni sasilda 120 grādu temperatūrā jau iepriekš. Uz plāts uzliek cepampapīru, uz tā uzzīmē apli kūkas lielumā, lai vieglāk izveidot formu. Gatavo masu liek uz papīra, veidojot pabiezas kūkas formu un cep cepeškrāsnī vienu stundu. Neveriet cepeškrāsni vaļā! Pēc stundas izslēdz cepeškrāsni un nedaudz paver durtiņas, tā atstāj 20 minūtes. Tad izņem kūku un vēl patur līdz pilnīgai atdzišanai. Neraizējieties, ka kūka nedaudz sasēdīsies un virsiņa saplaisās. Sakuļ putukrējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Liek putukrējumu uz kūkas un dekorē ar augļiem.
«Pavlovas» var veidot arī nelielu kūciņu veidā.