«The X Factor» uzvarētājs atbalsta plaģiātismā apsūdzēto Edu Šīranu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dziedāšanas šova «The X Factor» uzvarētājs Mets Kārdls aizstāvējis britu dziedātāju Edu Šīranu, ko Kārdla dziesmas autori apsūdzējuši plaģiātismā.

Kā jau ziņots, dziesmu autori Mārtins Haringtons un Tomass Leonards, kurš strādā Haringtona kompānijā «HaloSongs», apgalvo, ka Šīrana 2015.gadā iznākušais hits «Photograph» esot ļoti līdzīgs viņu dziesmai «Amazing», kas tika sacerēta 2009.gadā. Dziesmu ierakstīja Kādls, kurš 2010.gadā uzvarēja šovā «The X Factor».

Haringtons un Leonards pieprasa kompensāciju 20 miljonu ASV dolāru (17,6 miljonu eiro) apmērā, kā arī daļu no honorāra par dziesmas spēlēšanu, teikts tiesā iesniegtajos dokumentos.

«Tā nav mana lieta,» tvītoja Kārdls. «Es uzskatu, ka Eds Šīrans ir ģēnijs, kurš pilnībā nopelnījis savus panākumus.»

Haringtonu un Leonardu tiesā pārstāv advokāts Ričards Bušs, kurš nesen panāca dziedātāja Mārvina Geja ģimenei labvēlību iznākumu plaģiātisma lietā par Robina Tika un Farela Viljamsa dziesmu «Blurred Lines», kas bija līdzīga Geja skaņdarbam «Got To Give It Up».

Dziesmu sacerētāji vērsušies pret grupas «Snow Patrol» ģitāristu Džoniju Makdaidu, kurš minēts kā «Photograph» līdzautors, kā arī pret ierakstu kompānijām «Sony/ATV Music Publishing», «Warner Music Group» un «Atlantic Recording Corporation».

Haringtons un Leonards sūdzībā apgalvo, ka dziesmu piedziedājumos esot 39 identiskas notis. «Parasts klausītājs uzreiz sadzirdētu līdzības,» norāda abu vīriešu advokāts.

Sūdzībā norādīts, ka dziesma «Photograph» visā pasaulē nopirkta vairāk nekā 3,5 miljonus reižu, kā arī tā izmantota nesen iznākušajā romantiskajā drāmā «Me Before You» («Pirms atkal tiksimies») un tās reklāmas rullītī. Vietnē «YouTube» dziesmas videoklips skatīts vairāk nekā 209 miljonus reižu.

«Photograph» bija piektais singls no Šīrana 2014.gadā izlaistā albuma «x».

25 gadus vecais «Grammy» balvas laureāts Šīrans ir starp veiksmīgākajiem britu izpildītājiem. Viņš sacerējis dziesmas tādām mūzikas zvaigznēm kā Teilora Svifta, Džastins Bībers un «One Direction».

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu