Belēviča ministrēšanas laikā KNAB pret viņu sācis piecas pārbaudes (123)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča ministrēšanas laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pret viņu sācis piecas pārbaudes, kas galvenokārt ir par iespējamiem interešu konfliktiem, aģentūra BNS uzzināja KNAB.

Aizvadītā gada rudenī KNAB veicis pārbaudi saistībā ar iespējamo interešu konfliktu, kas varētu būt radies, Belēvičam braucot komandējumos ar savu dzīvesbiedri un biroja vadītāju Ingu Štāli. Šajā gadījumā interešu konflikts konstatēts netika.

Tāpat 2015.gadā birojs veicis pārbaudi saistībā ar vēl kādu iespējamo interešu konfliktu. Belēvičs izdeva rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu saistībā ar Zāļu Valsts aģentūru (ZVA) darbību informācijas izsniegšanā komersantiem saistībā ar uzņēmumu «Saules aptieka», kur valdes locekļi ir Belēviča radinieki.

Belēvičs, pamatojoties uz dienesta pārbaudes rezultātiem, arī pieņēma lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret ZVA direktori Ingunu Adoviču, tādējādi veicot ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības interešu konflikta situācijā. Ņemot vērā, ka Belēvičs ir arī Saeimas deputāts, KNAB vērsās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu ļaut Belēviču administratīvi sodīt. Atļauja tika saņemta. Belēvičs lēmumu pārsūdzēja tiesā, kur tiesvedība vēl joprojām turpinās - 8.jūnijā tiesas sēde nenotika, jo Belēvičs uz to neieradās. Tā pārcelta uz 13.septembri.

KNAB arī veicis pārbaudi saistībā ar Belēviča kā veselības ministra rīcību, 2015.gada 6.maijā izdodot rīkojumu «Par Farmācijas jomas konsultatīvās padomes personālsastāva apstiprināšanu». Rīkojums paredzēja apstiprināt Farmācijas jomas konsultatīvās padomes personālsastāvu, par padomes locekli apstiprinot ministra dēlu Artūru Belēviču. KNAB uzskatīja, ka tādējādi Belēvičs nonāk interešu konfliktā, veicot darbības, kas ietekmē vai varētu ietekmēt viņa radinieka, konkrētāk, dēla personiskās vai mantiskās intereses. Saeimai tika lūgts izdot Belēviču administratīvajai sodīšanai un atļauja tika saņemta. Belēvičs lēmumu pārsūdzēja tiesā. Lietas izskatīšana vēl nav sākta un pirmā tiesas sēde notiks 13.jūnijā.

Šā gada sākumā KNAB veica pārbaudi par vēl vienu iespējamo interešu konfliktu - sertificēta klīniski diagnostiskā laboratorija «GenEra», kas sniedz dažādus ģenētiskās testēšanas pakalpojumus, un kuras dalībnieks ir Belēvičs, pērn uzvarējusi Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra izsludinātajā iepirkumā «Fermenu un citu ar ģenētiku un proteomiku saistīto materiālu un reaģentu iegāde», noslēdzot līgumu par 41 999 eiro. Uzņēmums uzvarējis arī Latvijas Universitātes publiskajā iepirkumā par laboratorijas materiāliem projektu vajadzībām par 6 050 eiro, kā arī sešos Rīgas Stradiņa universitātes iepirkumos.

Belēvičam piespriestais administratīvais sods - naudas sods - nav apstrīdēts un ir samaksāts, informē KNAB.

Savukārt patlaban KNAB veic pārbaudi par publiski izskanējušo informāciju saistībā ar Belēviča kā veselības ministra iespējamo dienesta stāvokļa izmantošanu, apejot pacientiem noteikto rindas kārtību Latvijas Onkoloģijas centrā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Belēvičs piektdien iesniedzis premjerministram Kučinskim savu demisijas rakstu. Premjers jau ir sagatavojis rīkojumu par Belēviča atbrīvošanu. Šādi viņš rīkojies, jo Belēvičs ceturtdien atzinies melos. Belēvičs veselības ministra amatā bija kopš 2014.gada novembra.

Komentāri (123)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu