Klintone: Cīņa pret terorismu svarīgāka par apzīmējumu meklēšanu (99)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Terorisma apkarošana ir daudz svarīgāka par apzīmējumu piemeklēšanu uzbrucējiem, pirmdien pēc Orlando geju klubā sarīkotā slaktiņa paziņoja Demokrātu partijas gaidāmā kandidāte ASV prezidenta vēlēšanām Hilarija Klintone.

Viņa tā reaģēja uz Republikāņu partijas acīmredzamā kandidāta Donalda Trampa pārmetumiem, ka ne viņa, ne arī ASV prezidents Baraks Obama pēc apšaudes, kurā gāja bojā 49 cilvēki, nespēja pateikt frāzi «radikālais islāms».

Tomēr intervijā telekanālam CNN Klintone uzsvēra, ka problēmas apzīmējumu meklēšana nav galvenais jautājums.

«Es domāju, ka Donalda Trampa retorika ir diezgan bīstama,» norādīja bijusī ASV valsts sekretāre.

«Nav svarīgi, vai jūs to saucat par radikālo džihādismu vai radikālo islāmismu,» viņa paziņoja. «Es nedemonizēju visu reliģiju, jo domāju, ka tas ir bīstami un nāk par labu «Islāma valstij»,» piebilda Klintone.

«Tas bija terorakts. «Islāma valsts» par to ir uzņēmusies atbildību,» pauda demokrātu politiķe, piebilstot, ka šis grupējums ir vismaz iedvesmojis uzbrucēju, lai arī nav zināms, vai «Islāma valstij» ir bijis arī tiešs sakars ar notikušos.

Klintone arī norādīja uz pārāk vājo ieroču kontroli, tostarp Floridas štatā, kur notika apšaude. Arī tas ir jautājums, kur viņas pozīcija atšķiras no Trampa, kurš atbalsta tiesības uz ieročiem.

Tramps svētdien notikušo apšaudi izmantoja, lai kritizēju Obamu un Klintoni.

«Savos šodienas izteikumos prezidents Obama apkaunojoši atteicās pat izrunāt vārdus «radikālais islāms». Tikai šī iemesla dēļ vien viņam vajadzētu atkāpties,» teikts Trampa kampaņas štāba izplatītajā paziņojumā.

Obama savā uzrunā nācijai svētdienas slaktiņu nosauca par «terora aktu un naida aktu».

Šī paša iemesla dēļ Tramps nosodījis arī Klintones pēc uzbrukuma izplatīto paziņojumu, kurā bijusī valsts sekretāre asiņaino noziegumu nosaukusi par «teroraktu», uzsverot, ka ASV jādubulto pūliņi savu pilsoņu aizsardzībai gan ārvalstīs, gan iekšzemē.

«Ja Hilarija Klintone pēc šī izbrukuma joprojām nespēj izrunāt divus vārdus - «radikālais islāms» -, viņai vajadzētu izstāties no cīņas par prezidentūru,» uzsvēris ekscentriskais nekustamo īpašumu magnāts.

«Tas, kas noticis Orlando, ir tikai sākums. Mūsu līderi ir vāji un neefektīvi. Es mudināju un aicināju uz [musulmaņu ieceļošanas] aizliegumu. Jābūt stingriem,» tviterī paziņojis Tramps.

Kā ziņots, par slaktiņu aizdomās turamais 29 gadus vecais Omārs Matīns ir islāmticīgs afgāņu izcelsmes ASV pilsonis, un šobrīd tiesībsargāšanas iestādes cenšas noskaidrot, vai viņam bijuši sakari ar islāma ekstrēmistiem.

Tikmēr ar teroristisko grupējumu «Islāma valsts» saistīti avoti jau uzņēmušies atbildību par šo slaktiņu.

Arī Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pavēstījis, ka slepkava brīdi pirms uzbrukuma esot zvanījis uz ārkārtas situāciju tālruni un paziņojis, ka ir «Islāma valsts» sekotājs.

FIB atzinis, ka jau divkārt Matīns nonācis izmeklētāju redzes lokā aizdomās par saistību ar ekstrēmistiem un ka 2013. un 2014.gadā viņš esot ticies ar kādu teroristu pašnāvnieku.

Neskatoties uz to, viņam bijusi līdz nākamā gada septembrim derīga ieroča nēsāšanas atļauja.

Svētdien notikušais slaktiņš ir asiņainākais šāda veida noziegums ASV mūsdienu vēsturē, un tas tika sarīkots plaši pazīstamajā Orlando geju naktsklubā «Pulse».

Komentāri (99)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu