Obama: Nav pierādījumu par Orlando slaktiņa vadību no ārzemēm (63)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Nav pierādījumu, ka svētdien Orlando sarīkotais slaktiņš, kurā tika nogalināti 49 cilvēki, būtu vadīts no ārzemēm vai ka tas būtu daļa no plašāka plāna, pirmdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Pēc jaunākās informācijas saņemšanas prezidents norādīja, ka vēl nav zināma šāvēja motivācija.

Obama sacīja, ka 29 gadus veco Omāru Matīnu «iedvesmoja dažāda veida ekstrēmistu informācija, kas bija izplatīta internetā».

«Šobrīd mēs neredzam nepārprotamus pierādījumus, ka viņš tika vadīts no ārzemēm,» pavēstīja prezidents.

«Šķiet, ka pēdējā brīdī viņš ir paziņojis par savu uzticību «Islāma valstij», bet līdz šim nav pierādījumu, ka tā viņu būtu vadījusi,» viņš norādīja.

«Nav arī tiešu pierādījumu, ka viņš bija daļa no plašākas sazvērestības,» piebilda Obama.

Obama arī aicināja nāciju uz vienotību.

«Mēs pētām visu slepkavas motivāciju, bet tas ir atgādinājums, ka neatkarīgi no rases, reliģijas, ticības vai seksuālās orientācijas mēs visi esam amerikāņi,» paziņoja Obama.

Orlando notikušais uzbrukums radījis arī spēcīgas atbalsis sabiedrībā, liberāļiem aicinot uz stingrāku šaujamieroču kontroli, bet konservatīvi noskaņotajiem atbalstot spēcīgākus pretterorisma pasākumus.

Kā ziņots, par slaktiņu aizdomās turētais Matīns ir islāmticīgs afgāņu izcelsmes ASV pilsonis, un šobrīd tiesībsargāšanas iestādes cenšas noskaidrot, vai viņam bijuši sakari ar islāma ekstrēmistiem.

Tikmēr ar teroristisko grupējumu «Islāma valsts» saistīti avoti jau uzņēmušies atbildību par šo slaktiņu.

Arī Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pavēstījis, ka slepkava brīdi pirms uzbrukuma esot zvanījis uz ārkārtas situāciju tālruni un paziņojis, ka ir «Islāma valsts» sekotājs.

FIB atzinis, ka jau divkārt Matīns nonācis izmeklētāju redzeslokā aizdomās par saistību ar ekstrēmistiem un ka 2013. un 2014.gadā viņš esot ticies ar kādu teroristu pašnāvnieku.

Neskatoties uz to, viņam bijusi līdz nākamā gada septembrim derīga ieroča nēsāšanas atļauja.

Svētdien notikušais slaktiņš ir asiņainākais šāda veida noziegums ASV mūsdienu vēsturē, un tas tika sarīkots plaši pazīstamajā Orlando geju naktsklubā «Pulse».

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu