Sākas tiesāšanās lietā par «Led Zeppelin» dziesmu «Stairway to Heaven» (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien Losandželosā sākās tiesāšanās par britu rokgrupas «Led Zeppelin» dziesmu «Stairway to Heaven», kuras sacerētāji apsūdzēti plaģiātismā.

Lieta ierosināta pret «Led Zeppelin» ģitāristu Džimiju Peidžu un solistu Robertu Plāntu.

2014.gada sākumā amerikāņu rokgrupas «Spirit» ģitārista Rendija Kalifornijas bērni tiesā iesniedza prasību pret «Led Zeppelin», apgalvojot, ka dziesmas «Stairway To Heaven» sākums ir ņemts no viņu tēva 60.gadu beigās sacerētās dziesmas «Taurus», pārkāpjot autortiesības.

«Led Zeppelin» un «Spirit» kopā koncertēja no 1968. līdz 1969.gadam. «Stairway to Heaven» iznāca 1971.gadā.

Zvērināto tiesā liecinās «Led Zeppelin» dalībnieki Peidžs, Plānts un Džons Pols Džonss.

«Led Zeppelin» un «Spirit» koncertēja vienos un tajos pašos koncertos un festivālos, taču nekad nedalīja vienu skatuvi. Tiesnesis Gerijs Klausners aprīlī sacīja, ka «Led Zeppelin» varētu būt dzirdējuši dziesmu «Taurus», pirms viņi sacerēja hitu «Stairway to Heaven».

«Led Zeppelin» advokāti apgalvo, ka vienīgā līdzība starp abām dziesmām esot bieži sastopama muzikālā struktūra, kas pastāvējusi vairākus simtus gadu.

Rendija Kalifornijas pārstāvji aprīlī piedāvāja «Led Zeppelin» dalībniekiem atrisināt lietu ārpus tiesas, ja viņi piekritīs Kalifornijas minēšanai starp «Stairway to Heaven» autoriem, kas ļautu viņa mantiniekiem saņemt arī daļu no dziesmas ieņēmumiem.

Gadu gaitā «Stairway to Heaven» ieņēmumi sasnieguši simtiem miljonu dolāru.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu