/nginx/o/2018/07/29/11086785t1hd541.jpg)
Jāņos pīrāgi ir ierasts cienasts. Parasti tos pilda ar gaļu, bet ar biezpienu, sieru, zaļumiem un olu arī būs labs Jāņu cienasts. Piedāvājam četras dažādas mīklas. Izvēlies piemērotāko!
Jāņu pīrāgi
Nepieciešams:
- 200 g sviesta
- 25 g rauga
- 250 ml piena
- 400 g miltu
- sāls
- cukurs
- 200 g žāvētas gaļas
- sīpols
- ķimenes
- ola pārziešanai
Pagatavošana:
Mīkstu sviestu puto ar sāli un ēdamkaroti cukura. Siltam pienam piejauc raugu un miltus, mīca mīklu. Gatavā mīklā iemīca sviestu. Mīklu pārsedz ar dvielīti un atstāj uz 30 minūtēm ledusskapī.
Gaļu sagriež gabaliņos, sīpolus sagriež smalki. No mīklas veido pīrādziņus, pilda ar gaļu, pārsmērē ar olu, pārkaisa ar ķimenēm, cep 200 grādos brūnus.
Trauslie gaļas pīrādziņi
Nepieciešams:
- 1 glāze piena
- 2,5 - 3 glāzes miltu
- 150g sviesta
- 4 ēdamkarotes eļļas
- 1 tējkarote sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 50g svaiga rauga
- ola
- 200g žāvētas cūkgaļas
- pipari
- sīpols
Pagatavošana:
Pienu uzsilda, tajā izkausē cukuru un sāli. Pienā iedrupina raugu, izšķīdina, tad pielej izkausētu sviestu. Miltus iemīca pakāpeniski. Mīklai jābūt labi samīcītai, lai nelīp pie rokām. Mīcīšanas laikā pieliek eļļu.
Gatavo mīklu ieliek traukā, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz 20 minūtēm ieliek ledusskapī.
Pildījumam gaļu sagriež gabaliņos, sajauc ar sagrieztu sīpolu un pipariem. No mīklas veido pīrādziņus, pilda ar gaļu, pārsmērē ar sakultu olu un 220 grādos cep skaisti brūnus.
Trauslie biezpiena mīklas pīrādziņi ar kūpinātu gaļu
Nepieciešams:
- 250g biezpiena
- 250g miltu
- 1 ola + 1 pārziešanai
- 100g sviesta vai margarīna
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- sāls
- Pildījumam:
- 200g kūpinātas gaļas
- sīpols
- pipari
Pagatavošana:
Olu sakuļ, pieliek biezpienu, šķipsniņu sāls un mīkstu sviestu. Miltus sajauc ar cepampulveri, iemīca biezpiena masā. Mīklu atstāj uz 30 minūtēm vēsā vietā.
Smalki sagrieztu gaļu sajauc ar smalki sagrieztu sīpolu, pieliek piparus.
Mīklu sadala trijās daļās. Katru daļu izrullē aplī apmēram 3 milimetru biezumā. Katru apli sadala astoņās daļās. Uz mīklas trīsstūra platākā gala liek gaļu, tad no platākā gala mīklu tin kopā.
Pīrādziņus liek uz ietaukotas plāts, pārsmērē ar sakultu olu, cep 200 grādos līdz zeltainai krāsai.
Šo mīklu var izmantot saldo pīrādziņu gatavošanai, pildot ar saldu ievārījumu, cukuru un kanēli vai šokolādi. Saldajiem pīrādziņiem mīklai pieliek pāris ēdamkarotes cukura.
Ātrie siera pīrādziņi
Nepieciešams:
Pildījumam:
150 g siera (var izmantot ķimeņu sieru)
Mīklai:
- 50 g rauga
- 1 ola
- 400 g kviešu miltu
- 200 g margarīna vai sviesta
- sāls
Pagatavošana:
Gatavo mīklu: sajauc miltus, olu, margarīnu un sāli. Raugu sadrupina, pieliek nedaudz cukura un uzlej siltu ūdeni. Masu maisa, līdz raugs izšķīdis. Noliek siltā vietā uzrūgt. Kad raugs uzrūdzis, to pievieno mīklai. Mīklu uz 30 minūtēm liek vēsā vietā. Ar rulli izveltnē mīklu un ar glāzi vai formiņu izspiež aplīšus.
Uz katra mīklas aplīša uzliek sieru, pārloka un malas aizspiež. Pīrādziņus liek uz ietaukotas plāts. Tiem uzklāj dvieli un pusstundu raudzē. Pīrādziņus pārziež ar olu. Cep krāsnī 200°C līdz zeltaini.