Kā izskatīsies Laikmetīgās mākslas muzejs; konkursā uzvar britu un latviešu tandēms (113)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) metu konkursa žūrija par atbilstošāko piedāvājumu topošā muzeja veidolam atzinusi Lielbritānijas arhitektu biroja «Adjaye Associates» un viņu Latvijas partneru «AB3D» tandēmā radīto darbu.

Ar konkursa uzvarētāju notiks sarunas par līguma nosacījumiem un paredzams, ka līdz 2016.gada beigām Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF) parakstīs līgumu ar arhitektu biroju, lai 2017.gadā sāktu darbu pie muzeja projekta izstrādes un 2018.gadā «New Hanza City» teritorijā uzsāktu muzeja ēkas būvniecību.

Žūrijas vērtējumā «Adjaye Associates» izstrādātais projekts ir «izceļams kā skaista un poētiska atbilde uz metu konkursa grūto uzdevumu».

««Adjaye Associates» un «AB3D» piedāvājums ir ne vien elegants konkursa uzdevuma risinājums, bet visupirms tas ir atbilstošs Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Komanda ir veiksmīgi izmantojusi dzidro un maigo ziemeļu gaismu, kas bijis galvenais darba iedvesmas avots, ar tās palīdzību akcentējot telpas organizāciju un daudzveidību. Ēkas apjoms rezonē ar tradicionālo vietējo arhitektūru un piedāvā elastīga plānojuma telpu grupas ar pamanānu un uzrunājošu ieeju. Paredzams, ka atvērto un mājīgo muzeja veidolu novērtēs tā apmeklētāji un muzejs būs topošā kvartāla rota,» norāda LLMM metu konkursa žūrijas priekšsēdētājs un «Design, Exhibitions and FuturePlan» direktors Viktorijas un Alberta muzejā Londonā Deivids Bikls.

«Adjaye Associates» un «AB3D» ir pārliecināti, ka šis ēkas tēls rosinās ideju par muzeju kā mājvietu laikmetīgās mākslas kolekcijai, aicinot plašāku apmeklētāju loku piedalīties kultūras un sabiedriskās pieredzes apmaiņā.

Foto: Publicitātes foto

«Esmu pagodināts, ka mūsu komandas darbs ir izvēlēts šim ambiciozajam un ilgi gaidītajam projektam. Šis muzejs būs kā bāka, kas izgaismos Latvijas bagātīgo mākslas mantojumu un jēgpilni savienos Latviju ar starptautisko mākslas sabiedrību. Viss process, sākot no sadarbības ar «AB3D», lai radītu muzeja veidolu, kas atbilstu tā atrašanās vietas kontekstam un vienlaikus to bagātinātu, līdz atklātajai konkursa norises formai - ir sagādājis prieku. Tas ir apliecinājums laikmetīgās mākslas nozīmei Latvijas kultūras dzīvē,» saka «Adjaye Associates» direktors Deivids Adžejs.

2015.gadā LLMMF uzticēja Eiropā respektētam konkursu rīkotājam «Malcolm Reading Consultants» organizēt topošā muzeja ēkas metu konkursu ar uzaicinātu dalībnieku sastāvu. Piedalīties pirmajā konkursa kārtā tika aicināti 25 pazīstami arhitektu biroji. Septiņi starptautiskas nozīmes arhitektu biroji turpināja nākamo sāncensības posmu. Konkursa nosacījumos tiem tika izvirzīts uzdevums metus izstrādāt radošā partnerībā ar Latvijas arhitektiem. Arhitektu komandas savus piedāvājumus žūrijai publiskā sēdē prezentēja 2016.gada 6.jūnijā.

LLMM metu konkursā bija divpakāpju vērtēšana. Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēja, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām.

LLMM tiek veidots kā valsts nozīmes un starpreģionāli funkcionējoša kultūras institūcija. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem mājos arī nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960.gada līdz mūsdienām. Muzeja ēka ar tai pieguļošo pilsētas dārzu plānota kā «New Hanza City» centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Izraudzītā vieta Ganību dambja un Hanzas ielas krustojumā ir vien pāris minūšu gājienā no Rīgas košākajiem jūgendstila dzīvojamajiem kvartāliem.

Muzeju paredzēts atklāt 2021.gadā. Ieceres īstenošanai ir izveidots LLMMF. To nodibināja «ABLV Charitable Foundation» un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonu eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

Komentāri (113)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu