Režisors Jānis Streičs par «Brexit»: Nekāda katastrofa nav notikusi (154)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jāņu dienas jubilāram kinorežisoram Jānim Streičam, kura veidoto filmu «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» katru gadu skatāmies šajā dienā, Lielbritānijas referenduma iznākums par labu aiziešanai no Eiropas Savienības (ES) nav pārsteigums.

Sarunā ar portālu «Apollo» piektdienas rītā Streičs pastāstīja, ka viņš šādu iznākumu ir gaidījis.

«Tas viss uz to gāja. Ne velti briti neatteicās no savas valūtas, zemapziņā to paturot prātā. Par šādu iespējamu iznākumu liecina arī skandalozā filma (režisors šeit domā BBC veidoto filmu «World War Three: Inside The War Room», kurā tiek modelēta situācija, kurā Krievija ieņēmusi vairākas netālu no robežas esošas Latvijas pilsētas, lai atbalstītu prokremliski noskaņotos separātistus). Izskanējuši minējumi, ka šī filma bija bīdinājums britiem par to, kas viņus sagaida, ja viņi paliks ES. Proti, ka viņus sagaida ieraušana Trešajā Pasaules karā.Tā bija netīra zināmu spēku politika ar nolūku iebiedēt un sagatavot balsotājus.»

Vienlaikus Streičs uzsver, ka no Eiropas kartes Lielbritānija nekur nav pazudusi.

«Kā mūžam bijusi, tā arī Lielbritānija paliks neatņemama Eiropas sastāvdaļa, kas nebūt nenozīmē nekādu šķelšanos. Šis tas mainīsies vienīgi dažos saimnieciskos jautājumos. Taču savos uzskatos, prasmē valdīt, saimniekot savā zemē un ievērot demokrātiskās normas, kā to dara Eiropā, tas paliks.

Nekāda katastrofa un apokalipse nav notikusi. Eiropa joprojām ir vienota savā ētikā, dzīves kārtībā, un šāds referenduma iznākums to negrauj.»

Streičs nepiekrīt, ka Lielbritānijas aiziešanā no ES būtu vainojams referenduma idejas autors britu premjers Deivids Kamerons.

Viņš uzsver, ka ES pielaidusi daudz kļūdu, līdz galējībai sakāpinot bēgļu jautājumu, vienas valsts un civilizācijas tiesības. «Tauta nav muļķe, īpaši tādā bagātā un tradīcijām bagātā, konservatīvā zemē kā Lielbritānija.

«Es zinu, ka daži par šādu referenduma iznākumu priecājas un Krievijas prezidents Vladimirs Putins noteikti domā, ka krievu futbola līdzjutēji savā starpā tagad draudzīgi sabučosies, tas nenotiks. Šis referenduma iznākums nenozīmē Eiropas sašķelšanos garā,» pārliecināts režisors.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku, liecina piektdien paziņotie galīgie rezultāti. Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informēja Apvienotās Karalistes Vēlēšanu komisija.

Komentāri (154)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu