Eksperts: Lielbritānijas referenduma rezultātā varētu tikt atceltas sankcijas pret Krieviju (100)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas referenduma iznākums demonstrē spēcīgu signālu, ka varētu mazināties Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas pret Krieviju un, iespējams, tās varētu tikt atceltas pat vispār, aģentūrai BNS pauda Vidzemes Augstskolas lektors, politologs Jānis Kapustāns.

Viņš atgādinājā, ka Lielbritānija bijusi viena no aktīvākajām sankciju atbalstītājām un tagad lielāka ietekme būs gan Francijai, gan Vācijai, kuras jau vairākas reizes signalizējušas savu gatavību atcelt sankcijas pret Krieviju apmaiņā pret Maskavas žestiem, ka situācija tiek stabilizēta un agresija Ukrainā mazināta.

«Ja Krievija neuztaisīs atklātu karu, tad sankcijas noteikti mazināsies,» sacīja Kapustāns.

Tāpat Kapustāns uzsvēra, ka karalistes iekšienē notikusi liela šķelšanās, norādot uz to, ka Ziemeļīrija un Skotija nobalsojusi par palikšanu, savukārt Anglija un Velsa – par savienības pamešanu. Viņš arī pauda, ka interesanti ir redzēt, ka Londonas iedzīvotāji, pretēji pārējās valsts viedoklim, balsojuši par palikšanu ES. Tam varot vilkt paralēles ar Norvēģiju, kad tā divas reizes balsojusi par iestāšanos ES – galvaspilsēta un lielās pilsētas vēlējas iestāties - bet pārējie iedzīvotāji bija pret.

«Skotijas skaidrā vēlme palikt ES, kā arī [Skotijas] premjerministres paustais, liekot domāt, ka aktualizēsies diskusijas par atdalīšanos no Lielbritānijas, un tas notiks vēl pirms karaliste oficiāli pametīs ES. Arī [Skotijas] iespējamais referendums varētu notikt tuvāko divu gadu laikā,» pauda eksperts. Līdzīgā situācijā ir arī Īrija, kas ir ne tikai ģeogrāfiski saistīta ar karalisti, bet arī ekonomiski, tādējādi jebkuri lēmumi turpmāk var būtiski ietekmēt viņu biznesu.

Eksperts arī atzina, ka ir nedaudz pārsteigts par Lielbritānijas referenduma iznākumu, jo pēdējie aptauju rezultāti un citas prognozes liecinājušas par to, ka Apvienotā Karaliste nepametīs ES. Viņš norādīja, ka, acīmredzot, liela ietekme bijusi neizlēmušo viedoklim, kuri nobalsojuši emocionāli, migrācijas jautājumu motivēti.

Runājot par turpmāko Lielbritānijas nākotni, Kapustāns sacīja, ka briti vēlēsies saglabāt pieeju ES vienotajam brīvajam tirgum, kas viņiem liks daudz pieļāvīgāk runāt par darbaspēka kustību, un tas rada paradoksu. Arī Deivida Kamerona paziņojums par demisiju esot tikai loģisks solis, jo referendums bija daļa no viņa priekšvēlēšanu kampaņas, kas vērtējama kā neveiksmīga. To veicinājusi arī novērotā šķelšanās pašā britu varas partijā – kamēr Kamerons bijis par palikšanu ES, liela daļa viņa partijas biedru atbalstījuši izstāšanos. Normāli būtu, ja visai partijai būtu vienots viedoklis par tik sensitīviem jautājumiem.

«Interesanti būs redzēt vai šim referendumam būs «domino efekts» – jo jau pat šodien varam dzirdēt viedokļus par to, ka referendumus nepieciešams rīkot arī citās valstīs. Fracijā, «Nacionālās frontes» prezidenta amata kandidāte Marina Lepēna, paziņojusi, ka, ja tiks ievēlēta par prezidenti, tiks rīkots rerendums par izstāšanos no ES. Protams, viņai vēl ir jātiek ievēlētai, bet viennozīmīgi savienībā novērojams eiroskepticisma pieauguma vilnis,» sacīja Kapustāns.

Politologs arī norādīja uz Eiropas lielo valstu būtisko ietekmi turpmāko notikumu attīstībā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku. Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons piektdien paziņoja, ka līdz viņa vadītās Konservtīvo partijas konferencei oktobrī atstās premjera amatu, un ka sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no ES jāvada jaunai valdībai. «Britu tautas griba ir norādījums, kas ir jāpilda,» sacīja Kamerons žurnālistiem pie savas rezidences Londonas Dauningstrītā.

Komentāri (100)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu