Zvērinātie attaisno «Led Zeppelin» plaģiātisma lietā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Losandželosas tiesas zvērinātie attaisnojuši britu rokgrupu «Led Zeppelin» plaģiātisma lietā par tās slaveno hitu «Stairway to Heaven», vēsta laikraksts «The Guardian».

Zvērinātie ceturtdien lēma, ka dziesmas autori Roberts Plānts un Džimijs Peidžs neesot kopējuši ģitāras partiju no amerikāņu psihodēliskā roka grupas «Spirit» instrumentālā skaņdarba «Taurus», kas iznāca trīs gadus pirms «Stairway to Heaven».

«Spirit» ģitārista Rendija Volfa mantinieki pieprasīja, lai mūziķis tiktu norādīts kā «Stairway to Heaven» līdzautors un līdz ar to saņemtu atlīdzību par dziesmas spēlēšanu.

Pēc zvērināto lēmuma paziņošanas Plānts un Peidžs atstāja tiesas zāli, nesakot ne vārda žurnālistiem. Vēlāk viņu vārdā tika publicēts īss paziņojums, kurā mūziķi pateicās zvērinātajiem un pauda cerību, ka līdz ar to plaģiātisma lieta būs noslēgusies.

Volfa mantojuma pārvaldītāju advokāts Frānsiss Malofijs atzina, ka esot sarūgtināts par iznākumu. «Mēs pierādījām, ka viņiem bija iespēja noklausīties dziesmu [«Taurus«], taču varbūt pastāv iespēja, ka viņi tomēr to nedzirdēja,» skaidroja Malofijs. «Tas ir dīvaini.»

Tiesas zālē advokāts pielīdzināja tiesāšanos Dāvida cīņai ar Goliātu.

Volfs sacerēja dziesmu «Taurus» 1968.gadā.

Viņš noslīka 1997.gadā Havaju salās, glābjot savu dēlu. Tiesā tika nolasīta neilgi pirms viņa nāves publicēta intervija, kurā Volfs runā par līdzībām starp dziesmām «Taurus» un «Stairway to Heaven».

«Noklausieties abas dziesmas un spriediet paši,» viņš teica. «Es uzskatu, ka tas ir plaģiāts. Puiši ar to nopelnīja miljoniem dolāru, bet tā arī nepateica paldies un nepiedāvāja par to atlīdzināt. Man tas ir sāpīgs temats.»

Tiek lēsts, ka dziesma «Stairway to Heaven» kopš iznākšanas 1971.gadā nopelnījusi vairāk nekā 500 miljonus ASV dolāru (450 miljonus eiro). Taču, ja zvērinātie būtu lēmuši par labu Volfa mantiniekiem, tie varētu saņemt tikai daļu no pēdējo trīs gadu laikā gūtajiem ieņēmumiem un pēc tam nopelnīto autortatlīdzību.

«Led Zeppelin» advokāti pieaicināja mūzikas ekspertus, kuri liecināja, ka abās dziesmās izmantotā muzikālā struktūra esot tikusi izmantota vairākus simtus gadu dažādos skaņdarbos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu