«Islāma valsts» mēģina cīņu pārnest uz rietumiem; tas var skart arī mūs (148)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Teroristiskais džihādistu grupējums «Islāma valsts» jeb tā dēvētā «Daesh» zaudē savas pozīcijas Irākā un mēģina cīņu pārnest uz rietumu zemēm, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis («Vienotība»).

«Mums jābūt ļoti uzmanīgiem un jāskatās kā situācija attīstas. Tas var skart arī mūs. Pašlaik tas notiek Eiropas dienvidos un Turcijā. Latvijas valstspiederīgie ir devušies uz «Islāma valsti» līdz ar to ir svarīgi uzmanīt šos cilvēkus. [Nepieciešams] uzmanīt kopienas no kurām var nākt iespējamie teroristi. Tas prasa cilvēkresursus,» skaidroja Latkovskis. Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešams tādēļ stiprināt Drošības policijas kapacitāti, lai iespējamo teroristu aktivitātēm Latvijas varasiestādes varētu sekot līdzi 24 stundas septiņas dienas nedēļā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka trīs pašnāvnieki otrdienas vakarā ap plkst.21.20 sarīkoja sprādzienus un apšaudi Stambulas Ataturka lidostā. Uzbrukumā tika nogalināti 36 cilvēki un 147 ievainoti. Nogalināto un ievainoto vidū ir arī ārvalstu pilsoņi.

Laikraksts «Haber Turk» ziņo, ka viens no uzbrucējiem uzspridzinājies pie ienākošo reisu termināļa, tad abi parējie atklājuši uguni pie ieejas terminālī, kur notiek drošības kontrole. Viens no uzbrucējiem tika sašauts, skrienot starp bēgošajiem pasažieriem, un tad uzspridzinājies pie izejas. Trešais terorists nokļuvis stāvu augstāk, kur atrodas izlidojošo reisu terminālis, taču viņu sašāvusi policija un viņš uzpridzinājies.

Otrdien notikušais terorakts ir lielākais šāda veida uzbrukums Stambulā vairāk nekā desmit gadu laikā.

ASV Valsts departaments pirmdien brīdināja par «pieaugušiem draudiem» Turcijā. ASV civilās aviācijas iestādes pēc uzbrukuma atcēla visus reisus uz un no Stambulas.

Ataturka lidosta ir lielākā no divām Stambulas lidostām, un uz to notiek reisi arī no Rīgas, kurus veic Turcijas nacionālā aviokompānija «Turkish Airlines».

«Islāma valsts» sarīkotos sprādzienos 22.martā Briseles lidostā un metro martā gāja bojā 22 cilvēki. Turcijā «Islāma valsts» teroraktus ir rīkojusi arī agrāk. Tostarp «Islāma valsts» tiek vainota sprādzienā valsts galvaspilsētā Ankarā 2015.gada oktobrī, kurā tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki, lai gan nav uzņēmusies par to atbildību.

Komentāri (148)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu