Stambula pēc teroraktiem pārvēršas par spoku pilsētu (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com

Stambula, kas tradicionāli piesaista tūristu tūkstošus, pēc pēdējā asiņainā terorakta tās starptautiskajā lidostā pārvērtusies teju par spoku pilsētu.

Cilvēkiem, kas strādā vēl nesen plaukstošajā tūrisma biznesā, otrdienas terorakti ir kas vairāk par naglu tūrisma industrijas zārkā, kurai grūti laiki bija iestājušies jau iepriekšējo šogad notikušo teroraktu dēļ.

Tūristu iecienītajā Sultanahmetas rajonā restorāni ir tukši, numuriņi pieczvaigžņu viesnīcās pieejami par nepieredzēti lētu cenu.

Rindās pie Sofijas katedrāles laimīgākās dienās šajā gadalaikā bija jāpavada stunda vai pat ilgāk, bet šodien katedrālē var iekļūt bez liekas kavēšanās un apskatīt seno celtni vien pāris citu interesentu sabiedrībā.

Spoku pilsētas noskaņu pastiprina arī tas, ka daudzi stambulieši uz deviņas dienas ilgajām valsts brīvdienām, kas sākās sestdien, devušies uz Bairamu.

To 45 cilvēku vidū, kas zaudēja dzīvību Stambulas lidostas teroraktā, 19 bija ārzemnieki. Varasiestādes terorakta sarīkošanā vaino džihādistu grupējumu «Islāma valsts», un eksperti skaidro, ka uzbrukums bijis tīši iecerēts, lai vājinātu Turcijas valsti, dodot triecienu tās tūrisma industrijai.

Grupējums tiek vainots arī par janvāra teroraktu Sultanahmetā, kurā tika nogalināti 12 vācu tūristi, kā arī marta teroraktu, kad Istikalas ielā tika nogalināti trīs izraēlieši un irānis.

Radikālais kurdu grupējums TAK, kurš šogad Turcijā veicis vairākus uzbrukumus, pēc mīnēta auto sprādziena Stambulā, kurā tika nogalināti 11 cilvēki, brīdināja tūristus, lai viņi no Turcijas turas pa gabalu.

ASV, Vācija un citas valstis brīdinājušas savus pilsoņus par draudiem Turcijā.

Industrijai, kas tradicionāli ienes 30 miljardus eiro, nonākot «brīvā kritiena» līknē, Turcija maijā pieredzēja smagāko apmeklējumu skaita kritumu 22 gadu laikā - salīdzinot ar iepriekšējo gadu tie bija 35%.

Daļēji tas bija noticis aizlieguma dēļ, ko Krievija pēc tās bumbvedēja notriekšanas uz Sīrijas-Turcijas robežas bija noteikusi organizētiem tūristu braucieniem uz Turciju.

Aizliegums tika atcelts aizvadītajā nedēļā, izraisot eiforiju Krievijas tūristu tradicionāli iecienītajā Antaljas provincē.

Tūrisma industrijai kopumā tas būs labs atbalsts. Tiesa gan, krievu tūristi pamatā dodas uz Turcijas jūras piekrastes kūrortiem, nevis uz Stambulu, lai tur gremdētos vēsturē.

Jau ziņots, ka Stambulas Ataturka lidostā otrdienas vakarā uzspridzinājās trīs teroristi pašnāvnieki, laupot dzīvību 45 cilvēkiem un vairāk nekā 200 ievainojot.

Turcijas valdības amatpersona ceturtdien atklāja, ka pašnāvnieki bijuši no Vidusāzijas valstīm - Uzbekistānas un Kirgizstānas, kā arī no Dagestānas Krievijā.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu