Latviešu diasporas jaunieši apciemo Latviju (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 8. jūlijā, kultūras ministre Dace Melbārde viesu namā «Rezidence Kurzeme» Talsu novadā atklāja Pasaules latviešu jauniešu semināru «2x2». Seminārā ministre tikās arī ar jauniešiem, kuri piedalās prakses programmā «Pavadi vasaru Latvijā».

Kultūras ministre Dace Melbārde atklāšanas uzrunā semināra dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas valsts simtgades svinību pamatideju, uzsverot jauniešu un ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu iesaistes nozīmi. Ministre atzinīgi vērtē jauniešu pastiprināto interesi par tautas saknēm un semināra organizatoru darbu, jo kultūras pēctecība ir pamats piederības sajūtas veidošanā. Ministre aicināja valsts simtgades svinības uztvert kā iespēju rosināt pozitīvas pārmaiņas, kur noteicoši būs pašorganizējošie procesi, katra vēlme iesaistīties.

Pērn «2x2» seminārā dzima arī jauniešu pirmās kopīgās ieceres valsts simtgades svinībām, no kurām divas jau ir realizējušās. Viena no tām ir iesaistīšanās Likteņdārza akcijā, 2015. gada augustā Likteņdārzā iestādot pirmo ozolu un dāvinot melnzemi. Savukārt otra iecere top – Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteja īstenos unikālu projektu «Sarkan-balt-sarkans», kura ietvaros no 2017. gada janvāra līdz 2018. gada novembrim Latvijas valsts simbols – karogs – ceļos pie latviešiem pasaulē. Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja projektu vadītāja Jolanta Borīte informēja par ieceres gaitu. Lai gan Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā īpašs karoga ceļam darināts futrālis, karoga kāts un statīvs vēl top, šā gada «2x2» semināra dalībniekiem bija iespēja apskatīt tautas daiļamata meistares Dagnijas Kupčas no smalkvilnas darināto karogu, kā arī tas simboliski tika nodots no rokas rokā semināra dalībnieku aplī.

Starp semināra dalībniekiem ir arī jaunieši no prakses programmas «Pavadi vasaru Latvijā», kas ieradušies Latvijā, lai piedalītos prakses darbā dažādās kultūras iestādēs un uzņēmumos, gūtu profesionālu pieredzi, iepazītu savu senču dzimto zemi, un, iespējams, apsvērtu iespēju pārcelties uz dzīvi Latvijā. Šī programma dod iespēju jauniešiem pēcskolas vecumā uzturēties un gūt profesionālu pieredzi Latvijā, vienlaikus uzlabojot savas latviešu valodas zināšanas un stiprinot piederību Latvijai. Pagājušā gada programmā piedalījās 16 jaunieši no ASV un Kanādas, no kuriem divas jaunietes saņēma pastāvīga darba piedāvājumus un palika dzīvot un strādāt Latvijā. Šogad prakses programmā piedalās 18 jaunieši no ASV, Kanādas un Austrālijas. Lai pārrunātu prakses programmā gūtos iespaidus un pieredzēto, kultūras ministre ar programmas jauniešiem tikās gan šogad, gan pērn.

Jau otro gadu jauniešus uzņem Latvijas Nacionālais arhīvs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Nacionālais Kino centrs, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Okupācijas muzejs un muzejs «Latvieši pasaulē». Kultūras ministrija priecājas, ka šogad prakses devēju loks ir paplašinājies – ir iesaistījušies tādi uzņēmumi kā «Tech Hub Rīga», «Draugiem Grupa», «Funderful» un biedrība «homo ecos». Īpaši jāpateicas prakses vadītājiem, jo bez viņu atsaucības un personīgas līdzdalības šāds projekts nebūtu iespējams.

Jau pagājušajā gadā tikai aizsākta prakses programmas jauniešu sadraudzība ar Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju. 6. jūlijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar jauniešu rīcības komitejas pārstāvjiem tikās arī šā gada prakses programmas dalībnieki, viņu prakses vietu vadītāji un mentori.

Āris Putenis no ASV, kurš prakses ietvaros strādāja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, saka: «Prakses laikā guvu pieredzi, kā ir būt iedzīvotājam Latvijā. Viss ir ļoti atšķirīgs no tā, kā tas ir ASV. Šeit cilvēki ir patstāvīgāki, jau sākot ar bērniem. Šī pieredze ir neaprakstāma.“ Āris informē, ka vēlas pabeigt studijas ASV un tad nopietni apsver iespēju pārcelties uz Latviju. Āra spilgtākais brīdis prakses laikā bijis, kad viņš varējis izpakot Jaņa Rozentāla oriģinālos darbus. «Šī Latvijas apciemojuma laikā arvien vairāk apzinos, ka vēlos iesaistīties politikā. Man Latvija ir svarīga. Apzinos, ka varu iesaistīties vairāk nekā tikai balsot,“ skaidro Āris.

Lijai Krievs no ASV, kura strādāja Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, šī ir otrā reize Latvijā. Pirmo reizi ciemojusies šeit Amerikas latviešu apvienības rīkotās programmas «Sveika, Latvija!“ ietvaros. Uz Latviju viņa braukusi, lai uzlabotu latviešu valodas zināšanas. Darbs bibliotēkā Lijai bija jauna pieredze: «Es to nebiju darījusi iepriekš. Visinteresantākais bija strādāt ar vecām grāmatām un kartēm,“ skaidro Lija. Viņa novērtē, ka prakses programmas ietvaros Latvijā vienlaikus bijusi liela praktikantu grupa. «Mēs bijām kopā un tāpēc bija vieglāk. Nebija jācīnās vienai,“ saka Lija.

Prakses programma «Pavadi vasaru Latvijā» tika izveidota 2015. gadā un tiek īstenota sadarbībā starp Amerikas latviešu apvienību (ALA) un Latvijas Republikas Kultūras ministriju ar ALA un Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē finansiālu atbalstu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu