Rīgas pilsētas svētki šogad būs veltīti kino tēmai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šī gada Rīgas pilsētas svētki būs veltīti kino tēmai, turklāt svētku pēdējā dienā 11.novembra krastmala tiks pārvērsta par lielāko brīvdabas kinoteātri Rīgā ar 10 000 skatītāju vietu, informēja Rīgas domē.

Rīgas svētku tēma izvēlēta, lai godinātu pirmo kino seansu Rīgā, kas notika pirms 120 gadiem, kā arī lai paraudzītos uz Rīgu kā kino cienītāju un kino veidotāju pilsētu.

Rīgas svētku laikā trīs dienu garumā pilsētas ielās, skvēros, parkos un laukumos būs iespējams baudīt krāšņu un daudzveidīgu vizuālo un muzikālo programmu. Rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iepazīties ar Rīgā uzņemtajām filmām, izsekot kino uzņemšanai un filmu demonstrēšanas procesa attīstībai no kino pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Šīs aktivitātes paredzamas «Rīgas kino muzejā», kinoteātrī «Splendid Palace» un citur pilsētā.

Rīgas svētki tiks atklāti 12.augustā. Šajā dienā par godu pirmajam kinoseansam Rīgā 1896.gadā, Līvu laukumā tiks atvērta piemiņas zīme, bet Vērmanes dārzā, atskaņojot Čārlija Čaplina, Oskara Stroka, Īzaka Dunajevska un Jāņa Kalniņa filmu mūziku, populāras itāļu un franču kino melodijas, svētku ieskaņas koncertā «Saklausi kino!» muzicēs orķestris «Rīga», solisti un grupa «Jumprava». Grīziņkalna apkārtnē svētku dalībnieki varēs baudīt grupas «Menuets» koncertu un kino pikniku ar režisoru Rozes Stiebras un Rolanda Kalniņa piedalīšanos, kā arī noskatīties Kalniņa mākslas filmu «Elpojiet dziļi».

Paredzams, ka 13.augustā krastmalā visas dienas garumā norisināsies koncerts, kurā piedalīsies grupas «Pērkonvīri», «Zāle», «DaGamba», «Bunch of Gentlemen» un «Limonāde». Skatītājus priecēs avio meistaru triki virs Daugavas akvatorija un motociklistu sacensības «Rīgas kauss 2016», kā arī vertikālo sienas dejotāju grupas «IL Posto» no Itālijas priekšnesums. Ikvienam būs iespēja klātienē piedalīties īsta kino filmēšanas procesā multimediālā projektā «Taisām kino». Savukārt pie Akmens tilta darbosies Latvijas zemnieku un amatnieku tirdziņš.

Vakara kulminācija būs lielkoncerts «Kino gars», kurā diriģenta Romāna Vanaga vadībā skanēs populāra ārzemju un latviešu kinomūzika solistu Ievas Kerēvicas, Annijas Putniņas, Gintas Krievkalnas, Daumanta Kalniņa, Andra Ērgļa, Ralfa Eilanda, Jāņa Bukuma, Initas Āboliņas, Oskara Petrauska un Rīgas kamerkora «Ave Sol» izpildījumā. Koncerta noslēgumā paredzēts svētku salūts.

Rīgas svētku pēdējā diena, 14.augusts, būs veltīta latviešu kino filmu kadru izrādīšanai. 11.novembra krastmala tiks pārvērsta par lielāko brīvdabas kinoteātri Rīgā ar 10 000 skatītāju vietu. Tiks izrādīta latviešu kino filmu labāko kadru izlase.

Savukārt Vērmanes dārza estrādes programmā abās svētku dienās ikvienam būs iespēja izzināt kino žanru dažādību daudzveidīgos koncertos bērniem, iepazīt viduslaiku filmu noskaņu mūziku baltkrievu grupas «Stary Olsa» izpildījumā, kā arī klausīties Latvijas Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra, čellista Valtera Pūces un mūziķa Ralfa Eilanda sniegumu.

Tāpat Vērmanes dārzā ikviens varēs piedalīties dažādās atrakcijās un radošajās darbnīcās, kā arī vērot Rīgas sadraudzības pilsētas Prāgas cirka mākslinieku trupas «Long Vehicle Circus» priekšnesumu.

Jau tradicionāli Rīgas svētku programmu bagātinās «Ostas svētki» ar ūdens velosipēdu sacensībām «Kanāla regate 2016», diennakts basketbola turnīru «Krastu mačs» un «Ielu mūzikas dienu». Laukumā pie Rīgas Svētās Pētera baznīcas gaidāma viduslaiku Rīgas atmosfēra - notiks bruņinieku turnīri, tiks dejotas viduslaiku dejas, rīdzinieki un svētku viesi varēs uzzināt par viduslaiku modi, tērpu nēsāšanas paradumiem, rotām un bruņojumu, bet Alberta ielā varēs iepazīt jūgendstila perioda kino atmosfēru un sekot līdzi kino uzņemšanas procesam.

Savukārt Kronvalda parkā norisināsies pašdarināto braucamrīku festivāls «Nissan Norde Cartoon rallijs», bet Spīķeru kvartāls pārvērtīsies par «Rīgas svētku restorānu», kur iecienītākās kafejnīcas un restorāni Rīgas iedzīvotājus un pilsētas viesus iepazīstinās ar sezonālajiem ēdieniem, kas pagatavoti no vietējiem produktiem, kā arī sniegs ieskatu «Street Food» garšu pasaulē.

No 12.augusta līdz 14.augustam Rīga svinēs 815.jubileju. Šajās dienās, 13.augustā un 14.augustā, pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu