Onkoloģijas pacientiem ir iespējams noteikt ķīmijterapijas efektivitāti pirms procedūras (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Diagnostikas centra «MedVision» pirmo trīs darbības mēnešu rezultāti atklāj būtiskus datus par Latvijas onkoloģisko pacientu ārstēšanas efektivitāti, kā arī apliecina nepieciešamību iekļaut pozitronu emisijas tomogrāfijas/kompjūtertomogrāfijas (PET/CT) izmeklējumu valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā. 

Pirmo trīs darbības mēnešu laikā «MedVision» speciālisti visbiežāk PET/CT izmeklējumu veikuši pacientiem ar Hodžkina un neHodžkina limfomu (41% no visiem pacientiem) un krūts vēzi (17%), kā arī pacientiem ar nieru vēzi, vairogdziedzera vēzi, hepatocelulāro vēzi, holangiokarcinomu, pieauss siekalu dziedzera vēzi, placentas trofoblastisko audzēju, melanomu un plaušu vēzi. Gandrīz puse pacientu uz PET/CT izmeklējumu nosūtīti, lai pārbaudītu pielietotās ķīmijterapijas efektivitāti. Šo pacientu izmeklējuma rezultāti ir apliecinājuši pasaulē zināmo statistiku, t.i., aptuveni 30-40% pacientu pielietotās ķīmijterapijas zāles nav bijušas efektīvas.

Ķīmijterapija ir vēža ārstēšana ar iedarbīgiem medikamentiem, kas ne tikai nokauj vēža šūnas, bet var radīt nopietnus blakusefektus, kas pazemina dzīves kvalitāti - kā nespēks, slikta dūša, vemšana, matu izkrišana, imūnsistēmas novājināšana u. c. Tāpēc iespēja savlaicīgi pārbaudīt, vai pielietotās zāles iedarbojas uz audzēju, ir viens no būtiskākajiem PET/CT izmeklējuma ieguvumiem. Pacientus, kam ķīmijterapija bijusi neefektīva, tas glābj no nepiemērotu zāļu patēriņa, ieilgušas slimības, lieki iztērētas naudas un nepamatotām fiziskām ciešanām, savukārt pacientiem, kam zāles ir bijušas efektīvas, ārsts tālāko ķīmijterapijas kursu var saīsināt vai lemt par tā apturēšanu. Abos gadījumos ieguvēji ir ne tikai pacienti, bet arī valsts budžets – laikus apturot nevajadzīgu un dārgu valsts kompensējamo ķīmijterapijas zāļu patēriņu, finansiālais ieguvums kļūst mērāms jau valsts mērogā un iespējams daudz mērķtiecīgāk tērēt veselības aprūpei atvēlētos finanšu līdzekļus.

Diagnostikas centra «MedVision» vadītājs Vitālijs Skrīvelis: «Pārliecinoties par to, ka PET/CT izmeklējums spēj agrīni noteikt ķīmijterapijas efektivitāti, esmu aicinājis LR Veselības ministri Andu Čakšu izskatīt iespējas PET/CT izmeklējuma iekļaušanai valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā, lai tādā veidā efektīvi kontrolētu valsts kompensēto ķīmijterapijas zāļu mērķtiecīgu patēriņu, kā arī nodrošinātu Latvijas onkoloģiskajiem pacientiem rezultatīvu ārstēšanu. Šobrīd valsts kompensētas modernas un precīzas attēldiagnostikas trūkums Latvijā kavē precīzu un ātru vēža diagnostiku, atbilstošu ārstēšanu un efektivitātes novērtēšanu visiem iedzīvotājiem, padarot to pieejamu tikai maksātspējīgajiem pacientiem. Līdz ar to, esmu aicinājis ministri ne tikai uz PET/CT izmeklējuma daļēju vai pilnīgu kompensāciju, bet arī šīs tehnoloģijas ieviešanu Latvijas vadošajās slimnīcās.»

PET/CT izmeklējumam ir virkne būtisku ieguvumu. Tas sniedz vispusīgu informāciju par audzēju – ļauj precizēt tā stadiju (izmēru un lokalizāciju), pārliecināties, vai nav radušās metastāzes, vai audzējs nav atgriezies (recidīvs), dod atbildi neskaidru diagnožu gadījumos, kā arī citu medicīniski svarīgu informāciju, kas palīdz ārstam piemeklēt konkrētajam onkoloģiskajam pacientam precīzu ārstēšanas taktiku. V.Skrīvelis stāsta: «Lai gan vairumā gadījumu izmeklējuma rezultāti nav iepriecinoši, tie ir ļoti būtiski un dažkārt pat dzīvības cenā. Piemēram, kādam melanomas pacientam PET/CT izmeklējums atklāja metastāzes, kā rezultātā tika kardināli mainīts ārstēšanās plāns. Vai kādai kundzei izmeklējot audzēju krūtī, negaidīti tika atklāta vēža metastāze paduses limfmezglā, kas vēlāk biopsijā apstiprinājās. Vēl kādam kungam negaidīti tika atklāta blakus saslimšana – limfoma agrīnā stadijā, kas tagad veiksmīgi tiek ārstēta ar ķīmijterapiju. Visi šie gadījumi ir skaudri, un varam tikai iedomāties, kā slimība attīstītos katram no viņiem, ja nebūtu laikus veikts PET/CT izmeklējums.»

Arī Paula Stradiņa Klīniskās Univeristātes slimnīcas galvenais ārsts, radiologs-diagnosts Arnolds Atis Veinbergs novērtē PET/CT izmeklējuma nozīmi: «PET/CT metodes ieviešana Latvijā nozīmē plašas iespējas savlaicīgi diagnosticēt un agrīni uzsākt ļaundabīgu slimību ārstēšanu. Tas vairākos gadījumos dod iespēju precīzāk izvēlēties medikamentus un samazināt ārstēšanās izdevumus. Ņemot vērā onkoloģisko pacientu skaita palielināšanos un to, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju finansiāli nav spējīgi apmaksāt šo nozīmīgo diagnostikas metodi, uzskatu, ka LR Veselības Ministrijai, veidojot 2017. gada budžetu, vajadzētu iekļaut PET/CT izmeklējumu valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā.»

«MedVision» šobrīd piedāvā PET/CT izmeklējumu ar radiofarmaceitisko preparātu 18F-FDG, ko izmanto plaša spektra onkoloģiskajiem izmeklējumiem. Drīzumā «MedVision» sāks piedāvāt izmeklējumus ar tādu specifisku preparātu kā 18F-holīns, kas nodrošina progresīvu prostatas vēža diagnostiku – palīdz atklāt metastātisku prostatas vēzi un kaulu metastāzes, kā arī precizēt atkārtota prostatas vēža atrašanās vietu un stadiju. Īpaši svarīgs šis izmeklējums ir tiem prostatas vēža pacientiem, kuriem slimība atgriežas pēc iepriekš veiktas ķirurģiskas vai staru terapijas. Uzsākot PET/CT izmeklējumu ar 18F-holīnu, «MedVision» kļūs par vienīgo medicīnas centru Baltijā, kas piedāvā šādu unikālu prostatas vēža izmeklējumu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu