Publikas apskatei nodota Bovija mākslas kolekcija (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmo reizi publikas apskatei tiks nodota Deivida Bovija privātā mākslas kolekcija, kas līdz šim no sabiedrības turēta noslēpumā.

Kolekcija ar gandrīz 300 priekšmetiem būs apskatāma izsoļu namā «Sotheby's» Londonā, pirms to novembrī pārdos izsolē. Tiek paredzēts, ka gleznas kopā ienesīs 10 miljonus sterliņu mārciņu.

Kolekcijā ir Demjena Hērsta, Henrija Mūra, Marsela Dišāna, Stenlija Spensera, Patrika Kolfīlda, Frenka Auerbaha un citu mākslinieku darbi.

«Sotheby's Europe» priekšsēdētājs Olivers Bārkers atzina, ka Bovija kolekcija sniedz unikālu iespēju ielūkoties viņa personiskajā pasaulē.

1998.gadā Bovijs intervijā laikrakstam «New York Times», runājot par saviem iespaidiem par kādu no Auerbaha darbiem, stāstīja: «Ak Dievs, es gribu izklausīties tā, kā tas izskatās.»

Taču kolekcijā neatrodas tikai britu māksla. Par visvērtīgāko kolekcijas darbu atzīts amerikāņu mākslinieka Žana-Mišela Baskjā grafiti stila gleznojums «Air Power», kura vērtība tiek lēsta no 2,5 līdz 3,5 miljoniem sterliņu mārciņu.

Mākslinieks un rakstnieks Metjū Kolingss kolekciju raksturo kā Bovija personības atspoguļojumu. «Es to aprakstītu kā bohēmisku, romantisku, izteiksmīgu mākslu, kas pauž emocijas,» viņš stāstīja, piebilstot, ka tā ir spilgta un izraisa instinktīvu, satraucošu reakciju.

Bovijs pirka mākslu nevis tāpēc, ka tā būtu bijusi laba investīcija, bet gan tāpēc, ka šo mākslinieku darbi un stils dziedātāju personiski ietekmēja.

«Viņš kolekcionēja, jo mākslas darbi ietekmēja viņa personību. Viņš uz tiem skatījās, un tie izmainīja viņa būtību,» stāstīja Kolingss, kurš uzskata, ka kolekcija tika slēpta, jo dziedātājs nebija pretenciozs.

Bovijs dievināja mākslas pasauli. 1994.gadā netipiskā gājienā rokzvaigzne pievienojās mākslas žurnāla «Modern Painters» redakcijas valdei, kur viņu iepazīstināja ar romānu autoru Viljamu Boidu, ar kuru dziedātājs sadraudzējās. Boids redzēja, ka Bovijs nebija parasta slavenība, viņam bija zināšanas, ar kurām varēja dalīties.

«Viņš bija gājis mākslas skolā. Viņš gribēja pārrunāt māksliniekus, gleznotājus, mākslas tēmas un virzienus. Viņam tas nebija hobijs vai iegriba, bet gan aizrautīga interese,» vēstīja Boids.

Kolekcijas izsolē kopā ar 267 gleznām pārdos arī 120 mēbeles un skulptūras, kas datējamas ar 20.gadsimtu.

Izsoles ieņēmumus saņems Bovija ģimene. Lēmums par kolekcijas pārdošanu radās vietas, nevis naudas trūkuma dēļ.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu