Turcijas varasiestādes Indžirlikas bāzē aiztur apvērsuma dalībniekus (91)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Turcijas varasiestādes uz aizdomu pamata par dalību apvērsuma mēģinājumā Indžirlikas gaisa spēku bāzē, kuru cīņai pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts» izmanto ASV, aizturējušas gaisa spēku ģenerāli un vairākus desmitus zemāka ranga virsnieku.

Brigādes ģenerālis Bekirs Erdžans Vans sestdien tika aizturēts Indžirlikas bāzē valsts dienvidos, vēsta Turcijas laikraksti, tostarp «Hurriyet».

Indžirlikas bāze esot izmantota, lai uzpildītu degvielu apvērsuma mēģinājumā izmantotajām militārajām lidmašīnām, aģentūrai AFP pavēstīja Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcijas varasiestādes sestdien drošības apsvērumu dēļ slēdza Indžirlikas bāzi. ASV drīz pēc tam paziņoja, ka pilnībā aptur gaisa triecienus pret «Islāma valsti» Sīrijā. Pentagona pārstāvis šo lēmumu skaidrojis ar to, ka Turcija slēgusi gaisa telpu, kas nepieciešama operācijām.

Pēc mēnešiem ilgām sarunām Turcija pagājušajā gadā beidzot atļāva ASV spēkiem izmantot Indžirlikas bāzi gaisa triecieniem pret džihādistiem Sīrijā. Kopš tā laika šī aviobāze ir kļuvusi par nozīmīgu šīs operācijas centru.

Svētdien Turcijas varasiestādes pavēstīja, ka uz aizdomu pamata par dalību pučā aizturēti gandrīz 3000 karavīru.

Turcijas telekanāls NTV ziņoja, ka kopā aizturēti 34 ģenerāļi, tostarp 2.armijas komandieris ģenerālis Adems Huduti un 3.armijas komandieris ģenerālis Erdals Eztirks.

Ziņu aģentūra «Anadolu» vēstīja izsniegti 2745 tiesnešu un prokuroru aizturēšanas orderi. Ziņu aģentūra «Dogan» vēstīja, ka līdz šim Konjas pilsētā aizturēti 44, bet Gaziantepā - 92 tiesneši un prokurori.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā ir apsūdzējis ASV dzīvojošo islāma sludinātāju, prasot Vašingtonai viņu izdot.

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu